Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drożdże DSM Fermivin PDM z Browamatora
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Czy ktoś z forumowiczów wykorzystywał je przy produkcji wina?
Interesuje mnie sposób uwadniania tych drożdży, a w szczególności wymagana temperatura wody w trakcie uwadniania.

Pytam, ponieważ mam problem z fermentacją nastawu ryżowego.
Na początku przygotowałem 2 matki drożdżowe z biowinowskiego tokaya (1litr obj.). Matki niby pracowały (delikatna piana po 3 dniach), więc dodałem je do nastawu o objętości docelowej 55 litrów z 20 gramami pożywki. Blg nastawu w momencie dodawania matek wynosił 21.
Po 4 dniach nie było kompletnie żadnych oznak fermentacji, więc zamówiłem na szybko wspomniane drożdże aktywne z Browamatora.
Do naczynia wsypałem 10g drożdży i 100ml wody o temperaturze 35 stopni. Po 15 minutach wymieszałem dokładnie zaczyn i dodałem 100ml nastawu z balonu.
Całość ponownie wymieszałem i wlałem do nastawu.
Po 2 dniach fermentacja ruszyła.... ale..... mija dzisiaj 4 dzień od jej startu i jej przebieg bardzo mnie niepokoi. Z ilości dwutlenka węgla wydostającego się przez rurkę fermentacyjną można by wnioskować, że wino weszło w okres cichej fermentacji a nie burzliwej :) (1 bulknięcie na 2-3 minuty).

Zastanawiam się czy skopałem proces uwadniania, czy też w balonie zaszła wojna Biowin kontra Browamator i nastaw jedzie na kalekach wojennych drożdży.
Razem z drożdżami DSM Fermivin PDM przyszła również pożywka DSM Maxaferm ale nie dodawałem jej już mając na uwadze, że w balonie jest 20g biowinowskiej pożywki.
Temperatura w pomieszczeniu z balonem 20-22 stopnie.
Z uwadnianiem drożdży zrobiłeś wszystko na "pięć z minusem", a ten minus to brak łyżeczki cukru w wodzie z uwadnianymi drożdzami. Cukier ma na celu zmniejszenie ciśnienia osmotycznego w roztworze.
Jeśli zaś chodzi o restarty nastawów, to polecam drożdże DSM Fermichamp, przetestowałem na zatrzymanej labrusce i spisały się na :1miejsce:
papse, a nie na odwrót - cukier, o ile ja się oriętuję, zwiększa ciśnienie osmotyczne. Poczekajmy na moonjavę...
Moon pisał o tym tu
Do dzisiaj sytuacja się nie zmieniła... Baaardzo powolna
fermentacja nastawu i pomiar Blg który wykazał spadek ilości cukru tylko o 1 stopień....

Pomyślałem sobie dość tego!

Przygotowałem kolejną partię 10g DSM Fermivin PDM, tym razem dodając 3/4 łyżeczki cukru i wodę o temperaturze 38 stopni. Już przy uwadnianiu zauważyłem różnicę - w naczyniu z zaczynem drożdży piany było 3 razy więcej niż poprzednio.
Wlałem 40 minut temu do balonu....
Jestem w szoku... Teraz to zaczynam się obawiać czy strumień wydobywającego się dwutlenku węgla nie rozsadzi rurki fermentacyjnej :lol::lol: Czegoś takiego nie widziałem jeszcze nigdy. :) To wygląda tak jakby ktoś odkręcił zawór butli ze sprężonym powietrzem :D

Pozdrawiam wszystkich i idę popatrzeć sobie na ten wspaniały widok.
38 stopni to nie za duzo??
w jakiej temperaturze gina drozdze winne?? i czy te drozdze Drożdże DSM Fermivin PDM z Browamatora nadaja sie do win porzeczkowych i wisniowych??
pozdro
posiadam drożdże Fermivin z Biowinu. Czy są to drożdże wysokoalkoholizujące? Ile maksymalnie % będzie miało winko na nich zrobione?
(26-07-2012, 00:20)janek2000 napisał(a): [ -> ]Ile maksymalnie % będzie miało winko na nich zrobione?

14-16%
Janek 14 ~~ 16 % dociągną i ciężko je ubić ;)
Ja ich nie polecam, przy 2 winach jabłkowych miałem po sklarowaniu i odleżeniu lekki posmak drożdżowy teraz używam drożdży "Zamojscy" Malaga oraz Tokay (w formie suszu) i te są wspaniałe, nie ma żadnego drożdżowego posmaku w winie, zrobiłem na nich już dwie udane ryżówki z ziołami , aroniowe i z dzikiej róży wszystkie winka wspaniałe :)
Popieram "Zamojscy" Malaga i Tokaj również sprawdzone :D Polecam szaleją podczas fermentacji przy czym jak kolega napisał nie ma po nich posmaku i zapachu drożdży ja po 24h wrzucam i śmigają jak złe. :diabelek:
(26-07-2012, 00:20)janek2000 napisał(a): [ -> ]posiadam drożdże Fermivin z Biowinu. Czy są to drożdże wysokoalkoholizujące? Ile maksymalnie % będzie miało winko na nich zrobione?
Ja wyciągnąłem 18% na Fermivinach.:1miejsce:
Właśnie robię "śliwkowe" na Szlachetnych drożdżach w płynie firmy Biowin wersja "Uniwersalne" ( wyciągają wg. producenta 18% )
Mogę te drożdże polecić, dzięki nim ruszył mi zbyt za siarkowany nastaw śliwkowy, wszystko bardzo ładnie pracuje jak na drożdżach "Zamojscy".
@Grze$, ale masz na myśli PDM (Bayanusy)?
No właśnie jak jest z tymi drożdżami Fermivin? (nie mylić z Bayanusami czyli Fermivin PDM).
Wg producenta do 14% a ze specjalną pożywką azotową do 16%.
Czyli stosując pożywkę BIOWIN Kombi - Fermiviny ciągną do 16%? Ktoś to sprawdzał?

Cytat:- Alcohol tolerance: 14 % in standard conditions,
16 % in presence of nutrients supplying nitrogen.
Tak, sprawdzone.
(04-09-2013, 15:28)lukihah napisał(a): [ -> ]@Grze$, ale masz na myśli PDM (Bayanusy)?
Mam na myśli zwykłe Fermivin, nie bayanusy.
Moim zdaniem rodzynki i pożywka stwarza im luksusowe warunki do pracy:jedzenie:
(06-09-2013, 09:54)Grze$ napisał(a): [ -> ]
(04-09-2013, 15:28)lukihah napisał(a): [ -> ]@Grze$, ale masz na myśli PDM (Bayanusy)?
Mam na myśli zwykłe Fermivin, nie bayanusy.
Moim zdaniem rodzynki i pożywka stwarza im luksusowe warunki do pracy:jedzenie:

Najgorsze jest to, że te drożdże później piro traktują jako pożywkę również :)
Strasznie ciężko je ubić.
Najprostrza konkluzja najlepiej ciągnąć je do samego końca albo robić wytrawne.
(04-09-2013, 16:52)mrX napisał(a): [ -> ]No właśnie jak jest z tymi drożdżami Fermivin? (nie mylić z Bayanusami czyli Fermivin PDM).
Wg producenta do 14% a ze specjalną pożywką azotową do 16%.
Czyli stosując pożywkę BIOWIN Kombi - Fermiviny ciągną do 16%? Ktoś to sprawdzał?

Cytat:- Alcohol tolerance: 14 % in standard conditions,
16 % in presence of nutrients supplying nitrogen.

Mój kolega robi na nich wino śliwkowe. Według cukromierza (i kalkulacji z dodawanych ilości cukru) wino już ma 14% a drożdże jeszcze przerabiają (pożywka standardowa), co prawda już im to wolniej idzie. W tym poście kolega lukihah potwierdza ich wyższą tolerancję na alkohol.
Ta wartość na opakowaniu jest uśredniona i należy ją traktować orientacyjnie. Na tym forum są setki maili o drożdżach, które przekraczają swoją nominalną odporność na alkohol o 1-2%.
(06-09-2013, 09:54)Grze$ napisał(a): [ -> ]
(04-09-2013, 15:28)lukihah napisał(a): [ -> ]@Grze$, ale masz na myśli PDM (Bayanusy)?
Mam na myśli zwykłe Fermivin, nie bayanusy.
Moim zdaniem rodzynki i pożywka stwarza im luksusowe warunki do pracy:jedzenie:
To przyznaję, że jestem zaskoczony. Informację o 15%, 16% dość często się spotyka na forum, ale 18% po nich bym się nie spodziewał.