Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwszy obciag owocowego
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Pisze (po raz pierwszy) bo w wyszukiwarce nie znalazlem odpowiedzi na moj problem, czyli:
-- w balonie 54l robie winko wieloowocowe (czer. porz., agrest, jabłko, aronia)
-- kazdy owoc dodawalem w innym terminie, w sumie w przeciagu miesiaca cos dodawalem (od 1 do 31 sierpnia)
-- winko nadal mocno fermentuje (nawet b. mocno) i jest sporo osadu na dnie jak i na powierzchni

pytanie: kiedy 1 obciąg?
Jesli masz bardzo duzo osadu to mozna zlac i jeszcze uzupelnic woda ( zalezy czy jest ekstraktywne na tyle ), jesli nie do moze jeszcze z 2 tygodnie nie zaszkodza.
Dzieki...
I jeszcze jedno... wczoraj sprobowalem tegoz winka i tak dziwnie pachnialo... jakby plasnia (moze to jest ten "mysi posmak"?). To jest moje pierwsze winko dlatego prosze o rade. Czy to normale? (pracuje dopiero cos ponad 1 miesiac)Moze je przewierzyc? Acha no i jeszcze to ze jest to wino czerwone na drozdzach Tokaj:glupek::glupek::glupek:
Jest to raczej normalny zapach, drozdze pracuja, duzo CO2 itp, wiec oczywiscie to zniknie.