Szlag mi trafił 50 kg kartofli. W te siarczyste mrozy dokumentnie zmarzły (w piwnicy jakiś idiota wybił mi okno). Da się toto przerobić na wino? A jesli tak, to w jakich proporcjach dodawać dukier. Glukozy mają wszak sporo...
Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.
wino 17% (na 10l wina)
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki
Przelicz wg.proporcji dla Towjego nastawu.
Cytat:Wysłane przez MaroPrzelicz wg.proporcji dla Towjego nastawu.
Ale czy nie trzeba zmniejszyć ilości cukru? Wszak glukoza już się wydzieliła. I jest ryzyko, że gdy dam całość, to będzie zbyt słodkie.
Odradzam wino z przemrożonych ziemniaków
.
Severusa wykończyło:
Severus
Winiarz
Ostatnio aktywny: 22-3-2006 o godz. 22:35
Toż to jak epitafium.
Czy są jakieś nowe informacje?
Nie ma. O przemrożonych kartoflach już dawno zapomniałem. Wina z nich nie zrobiłem; zbyt kosztowne; żeby dawać kartofle i cukier w proporcji 5 do 4, to cokolwiek za dużo