duzo sie czyta ze do wyrobu lepszego miodu pitnego zaleca sie czysta wode np rzeczna ogolnie pozbawiona malej ilosci mineralnych skladnikow (J. Cieślak)
Zamierzam robic trojniaka na miodzie gryczanym i drozdzach Sherry i czy do tego celu moge uzyc wody destylowanej??
jesli nie to jakiej wody najlepiej uzywac do rozcienczania miodu??
pozdro
Bron boze nie uzywaj wody destylowanej!!!!! Jak juz kup w hipermakecie wode zwykla nisko-mineralizowana.
edit:
Bardzo niebezpieczna dla zdrowia jest także woda destylowana. Paradoks polega na tym, że jest ona z kolei wyjątkowo "czysta", tj. pozbawiona jakichkolwiek dodatkowych, potrzebnych dla życia składników.
Zatem nie pijemy bo jest be i fuj. Do miodow i win tez nie uzywamy.
woda destylowana to woda martwa
w hipermarketach woda źrodlana po 1.49 za 5 litrow ( tesco) jezeli masz wlasna studnie to pczywiscie polecam ale jezeli nalezysz do frakcji balkonowcow no to hipermarket
tylko woda zrodlana bywa czesto nazywana woda mineralna ata juz w swej nazwue wskazuje na obecnosc mineralow
no ale miodu sie za duzo nie pije wiec chyba dodatek wody destylowanej nie wywiera zbyt wielkiego wplywu-chyba
destyowanej nie wolno pic. wszystko w naturze dazy do rownowagi. wiec jak w sodzie nie ma mineralow to mineraly latwiej sie w niej rozposzczaja przez co mogą "wypłukac" organizm z cennych czasteczek
no tak Panie Grzesiu jesli idzie o picie wody destylowanej w ilosciach srednio 2 litry/dobe to rozumiem ze niekorzystnie to wplynie na organizm burzac równowage mineralna, zaś jesli idzie o miodek to wg mnie to nie ma wiekszego wplywu, mmoze pomoc jedynie w dojrzewaniu i klarowaniu produktu finalnego.
pozdrawiam Grzegorz
No to ja po Chlopsku
Rano budzisz sie, a kolo ciebie stoi z butelka schampana ta owa pani co na obrazku i co ty na to. To jest ta destylowana woda
tfu... !! brrr...
Cytat: no tak Panie Grzesiu jesli idzie o picie wody destylowanej w ilosciach srednio 2 litry/dobe
heh, spróbuj choć troszke wypić większość ludzi zwraca
bleeee.
to juz mi sie odechacialo kolacji a mialem miec spaghetti.
ta pani to destylowana woda??czy raczej McDonalds & USA??
Ta pani to tak wyglada bo sie "bardzo zdrowo odzywiala"
Mam nadzieje ze tak nie wyglada twoje spaghetti
Smacznego
... daruj sobie :p, idź sprawdź czy wino sie nie psuje a nie zarzucasz brzydkimi obrazkami
Fea
Milczenie jest zlotem
hexe
no wlasnie ja tu sie staralem jakis temat rozwinac a tu takie brzydajstwa
Oki powtorze jeszcze raz woda destylowana/dejonizowana jest w stanie zkalocic gospodarke mineralna w takim stopniu ze prowadzi do zgonu, dawka smiertelna moze byc juz 1 litr wiec nie paskudz tym miodku. Ja uzywam zawsze wody przegotowanej i nikt jeszcze nie narzekal.
tak mnie skutecznie przestrzegaliscie ze zrobilem tego trojniaka na wodzie zrodlanej i mam nadzieje ze wyjdzie ok.
ladnie fermentuje ale caly czas piana wylazi z butli i to mi troche przeszkadza bo przeciez nie moge co 5 godzin mieszac butla.