Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jaka woda najlepsza
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
duzo sie czyta ze do wyrobu lepszego miodu pitnego zaleca sie czysta wode np rzeczna ogolnie pozbawiona malej ilosci mineralnych skladnikow (J. Cieślak)
Zamierzam robic trojniaka na miodzie gryczanym i drozdzach Sherry i czy do tego celu moge uzyc wody destylowanej??
jesli nie to jakiej wody najlepiej uzywac do rozcienczania miodu??
pozdro
Bron boze nie uzywaj wody destylowanej!!!!! Jak juz kup w hipermakecie wode zwykla nisko-mineralizowana.

edit:
Bardzo niebezpieczna dla zdrowia jest także woda destylowana. Paradoks polega na tym, że jest ona z kolei wyjątkowo "czysta", tj. pozbawiona jakichkolwiek dodatkowych, potrzebnych dla życia składników.

Zatem nie pijemy bo jest be i fuj. Do miodow i win tez nie uzywamy.
Woda żródlana.
woda destylowana to woda martwa
w hipermarketach woda źrodlana po 1.49 za 5 litrow ( tesco) jezeli masz wlasna studnie to pczywiscie polecam ale jezeli nalezysz do frakcji balkonowcow no to hipermarket
tylko woda zrodlana bywa czesto nazywana woda mineralna ata juz w swej nazwue wskazuje na obecnosc mineralow:)
no ale miodu sie za duzo nie pije wiec chyba dodatek wody destylowanej nie wywiera zbyt wielkiego wplywu-chyba
destyowanej nie wolno pic. wszystko w naturze dazy do rownowagi. wiec jak w sodzie nie ma mineralow to mineraly latwiej sie w niej rozposzczaja przez co mogą "wypłukac" organizm z cennych czasteczek
no tak Panie Grzesiu jesli idzie o picie wody destylowanej w ilosciach srednio 2 litry/dobe to rozumiem ze niekorzystnie to wplynie na organizm burzac równowage mineralna, zaś jesli idzie o miodek to wg mnie to nie ma wiekszego wplywu, mmoze pomoc jedynie w dojrzewaniu i klarowaniu produktu finalnego.
pozdrawiam Grzegorz
No to ja po Chlopsku
Rano budzisz sie, a kolo ciebie stoi z butelka schampana ta owa pani co na obrazku i co ty na to. To jest ta destylowana woda
tfu... !! brrr...
Cytat: no tak Panie Grzesiu jesli idzie o picie wody destylowanej w ilosciach srednio 2 litry/dobe
heh, spróbuj choć troszke wypić większość ludzi zwraca :P
bleeee.
to juz mi sie odechacialo kolacji a mialem miec spaghetti.
ta pani to destylowana woda??czy raczej McDonalds & USA??:):)
Ta pani to tak wyglada bo sie "bardzo zdrowo odzywiala"
Mam nadzieje ze tak nie wyglada twoje spaghetti
Smacznego
... daruj sobie :p, idź sprawdź czy wino sie nie psuje a nie zarzucasz brzydkimi obrazkami :P
Fea
Milczenie jest zlotem
hexe:1miejsce:
no wlasnie ja tu sie staralem jakis temat rozwinac a tu takie brzydajstwa
Oki powtorze jeszcze raz woda destylowana/dejonizowana jest w stanie zkalocic gospodarke mineralna w takim stopniu ze prowadzi do zgonu, dawka smiertelna moze byc juz 1 litr wiec nie paskudz tym miodku. Ja uzywam zawsze wody przegotowanej i nikt jeszcze nie narzekal.
tak mnie skutecznie przestrzegaliscie ze zrobilem tego trojniaka na wodzie zrodlanej i mam nadzieje ze wyjdzie ok.
ladnie fermentuje ale caly czas piana wylazi z butli i to mi troche przeszkadza bo przeciez nie moge co 5 godzin mieszac butla.