Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Temperatura transportu a drożdże
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chce zakupic drożdze aktywne, i zastanawia mnie jesli sobie wysle je listownie to czy temperatura jaka teraz panuje na dworze nie zaszkodzi w jakis sposób na drożdze podczas transportu, czu ktos sie orjentuje jak to jest z tym dokładnie :) Pozdrawiam Tomasz
Ja trzymam nie tylko atywne drozdze w lodowce. Niska temperatura dobrze wplywa na przechowywanie. Wiec jestem zdania, ze nic nie zaszkodzi twojej przesylce.

:polewam:
Jak zamarzną w transporcie to koniec z nimi :(
Cytat:Wysłane przez arciszz
jesli sobie wysle je listownie to czy temperatura jaka teraz panuje na dworze nie zaszkodzi w jakis sposób na drożdze

Jesli je sobie dodatkowo zapakujesz np. w pudełeczko ze styropianu to raczej nie. Producenci polecają niskie temp. ale do pewnego poziomu - ponizej zera woda z drożdży może zamarzać i je rozsadzać. :mad:
Jezeli sa suche nic im nie grozi. Sprawdzone w praktyce.
Natomiast jesli sa w plynie, popieram wypowiedz moonjava.
Ja juz zamówiłem suche aktywne z "Euro-Win" mam nadzieje, że wszystko pójdzie dobrze :)
Pragnąłbym zauwazyć to co juz zauwazałem pare razy :podstep: Gdyby było tak, że mróz niszczy drożdże to cóś takiego jak dzikie drożdże na owocach by nie istniało - prawdaż? Natomiast pytanie jaki mroz szkodzi drożdżom suszonym rozpyłowo (aktywnym) jest ciekawe, bo te drożdże nie znajdują się w stanie naturalnym - nie jako formy przetrwalnikowe ale jako aktywne komórki wprowadzone w stan letargu przez odwodnienie (ktore jednak nie jest przecież 100%).

Sprawa wymaga badań :big: - ktoś się podejmie??
Witam
Jeśli chodzi o drożdże płynne to sprawa jest jasna, każdy wie co dzieje się z płynami w ujemnych temperaturach.
Jeśli chodzi o drożdże na suszu jabłkowym typu zamojscy to potwierdził mi to sam producent temperatura ujemna im nie zaszkodzi. Tu Darek ma racje skoro dzięki przetrwają na mrozie co do dopiero z szlachetnymi.

Sprawa nieco się komplikuje się z drożdżami aktywnymi. Mają one szereg plusów ale i minusów. Podstawowy to szczelne opakowania aby nie chłonęły wilgoci z powietrza bo ożyja i padną. Drugi to właśnie temperatura. Nie lubią ciepła i zaleca się je trzymać w lodówce ale też nie lubią mrozu. Na ateście biało na czarnym pisze iż należy chronić przed ujemnymi temperaturami.

Obecnie jak jest to - 5 czy nawet - 10 C nocą to raczej nie ma się co obawiać ale jak np. było - 30C to wstrzymaliśmy się z wysyłką aktywnych.
Drożdże są zazwyczaj w coś pakowane a kontakt z ujemnymi tmp. mają teoretycznie tylko podczas dostarczania przez kuriera czy listonosza.

Arsiszz nie martw się na 99% będzie wszystko ok. chyba iż twój listonosz jeździ rowerem, wyciągnie je z torby i przez pół Białegostoku będzie trzymał w ręce wymachując nimi, mam drożdże wiozę drożdże ludzie będzie wino. :hahaha: Wtedy podmuch wiatru może je zmrozić ale nie martw się jak nie wstaną to daj znać wyśle ci nowe.

Aby było ciekawe te same warunki dotyczą się pożywki wieloskładnikowej?