niedawno pisalem ze moj trojniak nie fermentuje juz i zatrzymal sie na 17 BLG. nastawilem MD (zamoysckie) i dodalem po czym okazało sie ze pofermentowal do 15 BLG i sie zatrzymał. sprobowalem wiec aktywnych bayanusow. raz cos tam zacząl ale szybko skonczyl potem kolejny restart i nic. dzis 4 albo 5 juz stracilem rachube. dodam ze jest to chmielniak sycony. duzo sie przy nim napracowalem i glupio by bylo zeby tak sie zatrzymal. zaczynałem od 32 BLG wiec teraz jest ok 10% chciałbm 16% alko ale nie wiem zcy kolejny restrat ma sens. pomozcie prosze. dziwnych zapachów raczej nie ma. dodam ze zapomnielem dodac kwasku cytrynowego a zamiast niego dodalem soku z cytryny ale za molo. po czasie dopiero dolalem kwasek tak jak w przepisie
Moze za duzo chmielu i to stopuje drożdże?
Pozywke dawałeś? Napowietrzałeś?
A jakby tak zrobic drugi, wytrawny miodek i połączyć?
pozywke dawalem. nie napowietrzalem niestesty. chmielu dałem dosc duzo 25g ale na 5 litrow. nie sycilem dlugo (30min) wiec stwierdzilem ze mozna zwiekszyc dawke chmielu. moj czworniak juz prawie konczy wiec moze z nim polącze te dwa miodki. radzisz dodac jeden do drugiego zeby razem ferementowały czy moze sklarowac obydwa i dopiero wtedy kupazowac
25 g chmielu na 5 litrów? Normalna dawka to ok 5-6 g na 10 l. Z tego co słyszałem to łatwo z chmielem przesadzić stosujac ponad 2 krotną dawkę.
Też mi czerniczak stanał na 17 Blg i po 3 restartach przerobił może z 1 Blg
Zatrzymywanie fermentacji przez chmiel chyba nie do końca jest prawdziwe. Niektóre piwa chmielę goryczkową odmianą chmielu o nazwie Marynka, w ilości 360g na 1hl (36g/10l) i żadnych problemów z fermentacją nie ma...
Cytat:Wysłane przez Grzesiu_p
radzisz dodac jeden do drugiego zeby razem ferementowały czy moze sklarowac obydwa i dopiero wtedy kupazowac
Ja bym zrobił to drugie ale jeszcze poczekaj na opinie miodosytników.
/PS1 Związki goryczkowe są toksyczne dla niektórych bakterii (gram+), nie wiem jak sie mają ich błony komórkowe do błon drożdży.
/PS2 Greg, ja myśle ze w piwie drożdże są lepiej odżywione (aminokwasy ze zboża) zaś przy miodku wymarniałe. Ale to tylko moja teoria.
a jakbym zrobil tak. mam 8 l czworniaka. 5 litrow czworniaka przelewam do 5l balonu. 5 litrow (zatrzymanego) trojniaka dolewam do pozstałych 3 litrow czworniaka 14% co daje razem ok 8l nastempnie dolewam 3 litry brzeczki. wtedy sterzenie alkoholu by zmalało i moze udałby sie restart no i sterzenie chmielu tez byłoby mniejszcze. co wy na to ??