Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: czy i czym zaprawiać PO (półroku)?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
jak w temacie czy można zaprawiać miodek po - po tym jak juz sklarował i stoi by nabrać mocy urzedowej do picia - mowa o trojniaku rozumiem że można by zniego zrobić czwórniaka i teraz pytanie jakie metody zaprawiania stosować ?

druga spawa co w przypaku gdy mamy czwórniaka lub tez nie chcemy by trójniak zminenił proporcje?

zlać część miodu zrobić zaprawe, przecedzić dolac???

czy stosuje się takie zabiegi?

czy zaprawa ze mianą proporcji musi być sokiem czy nie ?

ps. zaprawe chce zastosowac na czesci miodku bo sprzadzony był bez ziol ani dodatków z trzech miodów trójniak sycony niestety któryś miodek średnio pasuje i taki dziwny posmak bo jak doszlismy to na pewno nie te drozdze które dostalem od Marga !!:P:P:P tak czy inaczej chce sprobowac
A ile ten miodek ma lat , że ci smak nie pasuje ? Eksperymentować możesz na wszelkie sposoby , dolać np. niewielką ilość nalewki korzennej lub owocowej. Myślę , że jak byś wrzucił do niego kawałek wanilli lub imbiru to też nic by się nie stało . Inwencja należy do ciebie .
tak to dobry plan z waniia ktoś na forum oferował "laski" :diabelek: ,

miodek ma ok pol roku i moim zdaniem mieszajac 3 rodzaje miodów po33% powinienem brzeczkę zaprawić przyprawami badź sokiem.
nie odpowiada bardziej zapach niż smak - taki fermentu ( sprawa poruszana przy okazji drozdzy i w innym miodowym watku)

TEQUILA pomysł z wanilią podoba mi sie bardzo ile lasek wrzucic na niecałe 10l trójniaka?
Cytat:Wysłane przez DOPTOS
TEQUILA pomysł z wanilią podoba mi sie bardzo ile lasek wrzucic na niecałe 10l trójniaka?

Ja co prawda nie Tequila ale radzę Ci najwyżej jedną (a i to będzie dużo) - tylko przekrój ją wzdłuż.

A co do zmiany proporcji trójniaka na czwórniak to
nie ma obawy. Dodaj zioł do trójniaka w woreczku plóciennym - o ile robiłeś miód panieński czyli bez dodatków> Potem (po tygodniu ok.) zlej i pozwól mu dojrzeć. Macerowanie ziół i np. wanilii w gotowym trójniaku nie zmieni jego proporcji. Trójniak nie powinien być pity przed upływem 6 miesięcy od sklarowania a naprawdę dobry jest po roku.


Pozdro,
D.
Dzięki Darku,

Tak został zrbiony dziewiczy bo jak to bywa z pierwszymi nastawami( pamietam jak z winem było) podczas warzenia brzeczki okazało się że wszystkich zioł nie ma.

powstał panieński jak ładnie sklarowany ( TU ) i nie chciałbym czwórniaka więc woreczek powinien zdac egzamin.
przy okazji zapytam czy takie zaprawianie nie jest "dokładniejsze" tzn sprawdzając organoleptycznie możemy zdecydować kiedy skończyć - wyciągnąć worek z ziołami/wanilie/itd??

pozdrawiam
Paweł
Cytat:Wysłane przez DOPTOS
Dzięki Darku,

Tak został zrbiony dziewiczy bo jak to bywa z pierwszymi nastawami( pamietam jak z winem było) podczas warzenia brzeczki okazało się że wszystkich zioł nie ma.

powstał panieński jak ładnie sklarowany ( TU ) i nie chciałbym czwórniaka więc woreczek powinien zdac egzamin.
przy okazji zapytam czy takie zaprawianie nie jest "dokładniejsze" tzn sprawdzając organoleptycznie możemy zdecydować kiedy skończyć - wyciągnąć worek z ziołami/wanilie/itd??

pozdrawiam
Paweł

Tak - z tym, ze daje efekty nieco inne niż dodatek chmielu i/lub ziół do brzeczki w trakcie sycenia. Niektóre zioła dają nieco inny aromat jako wywar. Wanili może na początek daj tylko odrobinkę - 1/4 laski. Ja osobiście nie jestem przekonany do aromatu wanilii w miodzie - miód + wanilia - dwa grzyby w barszczu ;). A na jakim miodzie zrobileś trójniaka?
zrobilem na trzech ( jak napisalem wczesnie rowno po 1/3 ) kazdy

wielokwiatowy,
lipowy,
spadziowy,
na poczatek chcialem lipe i wielokwiat po 50% ale surowca zabraklo no i tak wlasnie wyszlo.


hmm a cynamon ?

edit: sam smak jest ok- troche za mocny/ostry ten miodek (ok18%)- G995 a bardziej zapach bym poprawil dlatego myslalem o zaprawieniu
zapodałem jednaa laske wanili nie wiem ile czekac ale mysle ze z pol roku podusze ja tam delikatnie naciolem ja w kilku miejscach a tak fajnie to wyglada.
Doptos jak mówił Darek jedna laseczka może być za dużą ilością . Myślę , że półroczne trzymanie jej w miodzie to też troch za długo. Miody bardzo często mają taki ostry zapach jakby lekko octowy. W Oleśnicy piłem miody różnych osób nawet dwuletnie i nie które miały właśnie taki ostry zapach.
ok dzieki, bede testowal :pijemy: i organoleptycznie spr kiedy dosc :)
I jak ta wanilia komponuje się w miodku? Chodzi mi po głowie takie połączenie, ale wolę zapytać doświadczonych już w temacie.
Wanilia jest dobrym dodatkiem, ja lubię połączenie wanilii, cynamonu i goździków.
Cytat:Wysłane przez DOPTOS
ok dzieki, bede testowal :pijemy: i organoleptycznie spr kiedy dosc :)
Tak co tydzień, wyjmiesz jak będzie ok.
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
... Miody bardzo często mają taki ostry zapach jakby lekko octowy. W Oleśnicy piłem miody różnych osób nawet dwuletnie i nie które miały właśnie taki ostry zapach.
Niestety nie jest to atut. Jest to wynik niechlujstwa/zaniedbań. Duży minus w ocenie.
Cytat:Wysłane przez 1stgreen
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
... Miody bardzo często mają taki ostry zapach jakby lekko octowy. W Oleśnicy piłem miody różnych osób nawet dwuletnie i nie które miały właśnie taki ostry zapach.
Niestety nie jest to atut. Jest to wynik niechlujstwa/zaniedbań. Duży minus w ocenie.

A dokładniej? jakiego niechlujstwa, co zostało zaniedbane?

Pozdrawiam Mirek
Wiem, odkopałem staaaryyy temat. Ale ciekawi mnie jedna rzecz. Piszecie, by wrzucić do miodka zioła w woreczku, ale "Tak - z tym, ze daje efekty nieco inne niż dodatek chmielu i/lub ziół do brzeczki w trakcie sycenia. Niektóre zioła dają nieco inny aromat jako wywar". Hmm... a jakby zrobić osobno wywar z interesujących nas ziół (mały garnuszek, w to zioła w woreczku lnianym lub nawet całkowicie na żywioł do środka, dolać troche wody, na ogień, przecedzić i do miodku), to miałoby to sens? Smak zmieniłby się tak jakbyśmy dodali zioła na poczatku, czy raczej nic ciekawego by z tego wyszło?
Metodę, która opisałeś można stosować i jest stosowana. Należy tylko uwzględnić tę ilość wody, w której gotujesz przyprawy w proporcjach brzeczki.
No wiadomo :) Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!