Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drugie ściągnięcie wina z DR
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Wczoraj dokonałem 2 ściągnięcia winka z DR. Pierwsze po miesiącu, drugie po 2 mies. od pierwszego śiągnięcia.
Nie jest do końca wyklarowane. Po pierwszym obciągu miałem mieszane odczucia: było kwaśnawe szczypiące w język, cierpkawe i capiło drożdżami. Natomiast po wcziorajszym... pychota. Wyważyło się, jest wytrawne i przyjemne. Ciekawy jestem jakie będzie po dłuższym okresie leżakowania? Zapowiada się nieźle.
Natomiast ryżowe - w smaku załkiem OK tyle, że jakieś takie puste, wodniste.
Było przygotowywane przez mją mamę więc jak się spodziewałem zawaliła z cukrem - czyli słodkie, nawet bardzo. W smaku jest bardzo dobre, ma posmak poziomkowy, jest klarowne i stosunkowo mocne (niestety stwierdzone organoleptycznie). Będzie do długoego leżakowania przeznaczone.
Cytat:młodszywinny napisal:
Ciekawy jestem jakie będzie po dłuższym okresie leżakowania?
wino z DR ma to do siebie ze po dojrzeniu dosyc wyraznie zmienia sie jego smak wiec po roku moze byc nie do poznania-oczywiscie na lepsze.
to z winogron takze bedzie mialo bardziej zharmonizowany smak i aromat jednak pewna doza slodyczy w nim pozostanie