Poszukuję przepisu na czwórniaka - na początek mojej kariery w miodach.
Proporcje i ogólne zasady już przeczytałem. Jeśli jest w sieci jakiś sprawdzony gotowiec na miodek sycony na drożdżach aktywnych ( żeby nie trzeba było robić MD ) to prośba o link.
Dzięki za dotychczasową pomoc.
1L miodu, 3L wody, 2g drożdży, 2g pożywki.
arek
+ 2-2,5 g/l kwasku cytrynowego
+ gąsior + korek+ rurka fermentacyjna ( z wodą
)
PS + oczywiście cierpliwość
Cytat:Wysłane przez Boullii
+ 2-2,5 g/l kwasku cytrynowego
ojojoj...
tu już przestaje być łopatologicznie....
na litr miodu... wody... czy nastawu
Nastawu, brzeczki lub po dawnemu syty.
No to się tymi odpowiedziami ubawiłem....
Podziwiam czasem ''wygodę" pewnych jednostek..... i cierpliwość usrów.
Panowie;mam jeszcze 1250 g zamrożonej aronii,1500 g R Caniny,miód wielokwiat i lipę w słusznej ilości.... więc wytężcie wyobraźnie
no to może wieloowocowy trójniak ( aroniowo dzikoróżak)
Taki 5l eksperyment.
+ gąsior + korek + rurka fermentacyjna ( z wodą
)
Cytat:Wysłane przez larzwo
Cytat:Wysłane przez Boullii
+ 2-2,5 g/l kwasku cytrynowego
ojojoj...
tu już przestaje być łopatologicznie....
...
= około 1/1500 części łopaty
I jest łopatologicznie
Cytat:Wysłane przez marcin1970
Co jest warta strona : http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl ???
Są tam przepisy, ale nie wiem czy sprawdzone?
Wiadomości o miodach zamieszczone na tej stronce są żywcem zerżnięte z książki Jana Cieślaka "Domowy wyrób win". W zasadzie są poprawne, ale od czasu napisania książki świat poszedł trochę do przodu, życie zweryfikowało pewne rzeczy. Na przykład Cieślak przesadza z kwaskiem cytrynowym, za jego czasów nie było drożdży aktywnych, nie było też kompleksowych pożywek.
No nieee..... Ja tylko tak dla żartu,ale.....
Jakiś lekki trójniaczek nastawię jak tylko trochę oswobodzę baloniki
Cytat:Wysłane przez seal69
No nieee..... Ja tylko tak dla żartu,ale.....
Jakiś lekki trójniaczek nastawię jak tylko trochę oswobodzę baloniki
Ech i ja mam ten sam problem - miód jest, chęci są, drożdże są, pożywka jest - tylko wszystkie balony zajęte
Trzeba czekać do wiosny, gdy zabutelkuje kilka miodków i win
Taki nasz los Tomku.... No chyba,że po cichaczu znów dokupię ze dwa baloniki i czymś innym będę ułagadzał +1 prosząc,y pod mą nieobecność dogladała dobytku
Niestety Jurku - u mnie taki wariant raczej odpada. Specjalne pomieszczenie w piwnicy przystosowane do potrzeb winiarsko/miodowo/nalewkowych jest pełniutkie gąsiorów. Ledwo mogę dojść do półek
Kuchnia też odpada - miejsce przy grzejniku "okupuje" od grudnia trójniak winogronowy - łobuz staną na 20blg więc musiałem zrobić restart - i tu się pochwalę - w pełni udany. Tydzień temu miał 11Blg i ciągle bulka
Cytat:Wysłane przez marcin1970
Co jest warta strona : http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl ???
Są tam przepisy, ale nie wiem czy sprawdzone?
Oto fragment
„Przy wyrobie 10 l brzeczki należy wlać do miedzianego, pobielanego rondla lub kotła (o pojemności 20 l) 5-6 l wody”
Gościu najprawdopodobniej nigdy nie sycił miodu a cała jego wiedza to przepisywanie tekstów innych.
Cytat:Wysłane przez kalinowa
Cytat:Wysłane przez seal69
No nieee..... Ja tylko tak dla żartu,ale.....
Jakiś lekki trójniaczek nastawię jak tylko trochę oswobodzę baloniki
Ech i ja mam ten sam problem - miód jest, chęci są, drożdże są, pożywka jest - tylko wszystkie balony zajęte Trzeba czekać do wiosny, gdy zabutelkuje kilka miodków i win
Może Ci Tomku pozyczyc jakąś dyszkę czy piętnastkę? Nie bezinteresownie wszak - 1/10 pojemnosci balona za uzyczenie w gotowym wyrobie - co ty na to?
Darek
P.S.:
A może 25-kę
Cytat:Wysłane przez Kalinowa
Specjalne pomieszczenie w piwnicy przystosowane do potrzeb winiarsko/miodowo/nalewkowych jest pełniutkie gąsiorów. Ledwo mogę dojść do półek
Ja z chęcią mogę udostępnić miejsce na przechowywanie balona od Darka. Nie bezinteresownie wszakże - również zadowolę się 1/10 pojemności.
Misio
Na to w takim razie udostępnię i miejsce i balon (50 l) według stawek powyżej.
hehe Panowie i Panie to pozostało mi jeszcze znaleść 7 osób chetnych do pomocy przy ewentualnej 10l brzeczce i nie bedę miał "problemu" z wykorzystaniem zawartości
Całość rozdysponowana zostanie jako zapłata
PS w kwesti formalnej - czy stawka 1/10 dotyczy wyklarowanego i zabutelkowanego miodku czy 1/10 pojemności startowej nastawu
Ja miałem na mysli udostepnienie balona wraz z miejscem na jego postawienie - w kotłowni gdzie temp. oscyluje między 18 a 20 st.C. Jesli chodzi o 1/10 brutto czy netto to chyba na jedno wychodzi, bo jesli z 10 l brzeczki zrobisz 8 l czystego wyrobu to z 9 l brzeczki wyjdzie Ci 7,2 l więc i tak 1/10 i tak 1/10
OK Darku - jako przedstawiciel nauk humanistycznych nie będę spierał się z przedstawicielem nauk ścisłych - masz rację. Mi bardziej chodziło o to komu "przypadnie" w udziale osad
PS tak poważnie to - jeżeli masz pomysł na jakiś miód - czekam na propozycje. Jestem otwarty na taki eksperyment. Mój miód - twój gąsior i piwnica
Kwestie kto będzie zlewał pozostawiam późniejszemu uzgodnieniu.
PS2 Ewentualną umowę mogę sporządzić sam
Bo jak to mówił mój patron na aplikacji - znajomość znajomością ale papier trza mieć
( kwestia umowy jest oczywiście żartem
)