Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Łopatologiczny przepis na czwórniaka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Poszukuję przepisu na czwórniaka - na początek mojej kariery w miodach.
Proporcje i ogólne zasady już przeczytałem. Jeśli jest w sieci jakiś sprawdzony gotowiec na miodek sycony na drożdżach aktywnych ( żeby nie trzeba było robić MD ) to prośba o link.

Dzięki za dotychczasową pomoc.
1L miodu, 3L wody, 2g drożdży, 2g pożywki.


arek
+ 2-2,5 g/l kwasku cytrynowego
+ gąsior + korek+ rurka fermentacyjna ( z wodą :big: )

PS + oczywiście cierpliwość :diabelek:
Cytat:Wysłane przez Boullii
+ 2-2,5 g/l kwasku cytrynowego

ojojoj...

tu już przestaje być łopatologicznie....

na litr miodu... wody... czy nastawu :diabelek:
Nastawu, brzeczki lub po dawnemu syty.:diabelek:
No to się tymi odpowiedziami ubawiłem....:diabelek:
Podziwiam czasem ''wygodę" pewnych jednostek..... i cierpliwość usrów.
Panowie;mam jeszcze 1250 g zamrożonej aronii,1500 g R Caniny,miód wielokwiat i lipę w słusznej ilości.... więc wytężcie wyobraźnie :diabelek::big:
no to może wieloowocowy trójniak ( aroniowo dzikoróżak) :diabelek: Taki 5l eksperyment.
Cytat:Wysłane przez seal69
Panowie;mam jeszcze 1250 g zamrożonej aronii,1500 g R Caniny,miód wielokwiat i lipę w słusznej ilości.... więc wytężcie wyobraźnie :diabelek::big:
3L wielokwiatu, 6L wody, 1kg róży, 0,2kg aronii, 5g drożdży, 8g pożywki.

:) :helo:
+ gąsior + korek + rurka fermentacyjna ( z wodą :big: )

:D

Maciek OiM

Wystarczy poczytać poniższe linki. Jest prosto i łopatoplogicznie.

Miód pitny - przepisy ogólne
O miodzie na SM
Szczegółowiej o miodach na SM
Co jest warta strona : http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl ???
Są tam przepisy, ale nie wiem czy sprawdzone?
Cytat:Wysłane przez larzwo
Cytat:Wysłane przez Boullii
+ 2-2,5 g/l kwasku cytrynowego
ojojoj...
tu już przestaje być łopatologicznie....
...
= około 1/1500 części łopaty :diabelek:
I jest łopatologicznie ;)

Maciek OiM

Cytat:Wysłane przez marcin1970
Co jest warta strona : http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl ???
Są tam przepisy, ale nie wiem czy sprawdzone?

Wiadomości o miodach zamieszczone na tej stronce są żywcem zerżnięte z książki Jana Cieślaka "Domowy wyrób win". W zasadzie są poprawne, ale od czasu napisania książki świat poszedł trochę do przodu, życie zweryfikowało pewne rzeczy. Na przykład Cieślak przesadza z kwaskiem cytrynowym, za jego czasów nie było drożdży aktywnych, nie było też kompleksowych pożywek.
No nieee..... Ja tylko tak dla żartu,ale.....
Jakiś lekki trójniaczek nastawię jak tylko trochę oswobodzę baloniki:spoko:
Cytat:Wysłane przez seal69
No nieee..... Ja tylko tak dla żartu,ale.....
Jakiś lekki trójniaczek nastawię jak tylko trochę oswobodzę baloniki:spoko:

Ech i ja mam ten sam problem - miód jest, chęci są, drożdże są, pożywka jest - tylko wszystkie balony zajęte :placze: Trzeba czekać do wiosny, gdy zabutelkuje kilka miodków i win ;)
Taki nasz los Tomku.... No chyba,że po cichaczu znów dokupię ze dwa baloniki i czymś innym będę ułagadzał +1 prosząc,y pod mą nieobecność dogladała dobytku :diabelek:
Niestety Jurku - u mnie taki wariant raczej odpada. Specjalne pomieszczenie w piwnicy przystosowane do potrzeb winiarsko/miodowo/nalewkowych jest pełniutkie gąsiorów. Ledwo mogę dojść do półek :diabelek: Kuchnia też odpada - miejsce przy grzejniku "okupuje" od grudnia trójniak winogronowy - łobuz staną na 20blg więc musiałem zrobić restart - i tu się pochwalę - w pełni udany. Tydzień temu miał 11Blg i ciągle bulka :uczen::big:
Cytat:Wysłane przez marcin1970
Co jest warta strona : http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl ???
Są tam przepisy, ale nie wiem czy sprawdzone?

Oto fragment
„Przy wyrobie 10 l brzeczki należy wlać do miedzianego, pobielanego rondla lub kotła (o pojemności 20 l) 5-6 l wody”

Gościu najprawdopodobniej nigdy nie sycił miodu a cała jego wiedza to przepisywanie tekstów innych.
Cytat:Wysłane przez kalinowa
Cytat:Wysłane przez seal69
No nieee..... Ja tylko tak dla żartu,ale.....
Jakiś lekki trójniaczek nastawię jak tylko trochę oswobodzę baloniki:spoko:

Ech i ja mam ten sam problem - miód jest, chęci są, drożdże są, pożywka jest - tylko wszystkie balony zajęte :placze: Trzeba czekać do wiosny, gdy zabutelkuje kilka miodków i win ;)

Może Ci Tomku pozyczyc jakąś dyszkę czy piętnastkę? Nie bezinteresownie wszak - 1/10 pojemnosci balona za uzyczenie w gotowym wyrobie - co ty na to?
Darek
P.S.:
A może 25-kę ;):big:
Cytat:Wysłane przez Kalinowa
Specjalne pomieszczenie w piwnicy przystosowane do potrzeb winiarsko/miodowo/nalewkowych jest pełniutkie gąsiorów. Ledwo mogę dojść do półek

Ja z chęcią mogę udostępnić miejsce na przechowywanie balona od Darka. Nie bezinteresownie wszakże - również zadowolę się 1/10 pojemności.:D

Misio
Na to w takim razie udostępnię i miejsce i balon (50 l) według stawek powyżej. :big:
hehe Panowie i Panie to pozostało mi jeszcze znaleść 7 osób chetnych do pomocy przy ewentualnej 10l brzeczce i nie bedę miał "problemu" z wykorzystaniem zawartości :big: Całość rozdysponowana zostanie jako zapłata :big:
PS w kwesti formalnej - czy stawka 1/10 dotyczy wyklarowanego i zabutelkowanego miodku czy 1/10 pojemności startowej nastawu :niewiem::big:
Ja miałem na mysli udostepnienie balona wraz z miejscem na jego postawienie - w kotłowni gdzie temp. oscyluje między 18 a 20 st.C. Jesli chodzi o 1/10 brutto czy netto to chyba na jedno wychodzi, bo jesli z 10 l brzeczki zrobisz 8 l czystego wyrobu to z 9 l brzeczki wyjdzie Ci 7,2 l więc i tak 1/10 i tak 1/10 :)
OK Darku - jako przedstawiciel nauk humanistycznych nie będę spierał się z przedstawicielem nauk ścisłych - masz rację. Mi bardziej chodziło o to komu "przypadnie" w udziale osad :big:
PS tak poważnie to - jeżeli masz pomysł na jakiś miód - czekam na propozycje. Jestem otwarty na taki eksperyment. Mój miód - twój gąsior i piwnica :diabelek: Kwestie kto będzie zlewał pozostawiam późniejszemu uzgodnieniu.
PS2 Ewentualną umowę mogę sporządzić sam :diabelek: Bo jak to mówił mój patron na aplikacji - znajomość znajomością ale papier trza mieć :diabelek: ( kwestia umowy jest oczywiście żartem:big: )
Stron: 1 2