Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Z całych owoców!!!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ja w tym lecie zrobiłem 10l winka czeresniowego a czeresnie wrzuciłem do balonu całe czeresnie i winko wyszło super !!!
Jak robimy wino z soku jakiegos owocu to w miąszczu zostają cenne witaminy i garbniki !!!
Zastanawiam się czy mógł bym zrobic wino z cały ch jabłek tylko pokrojonych żeby sie zmiesciły do baniaka !!!:cool:
Wszystko pięknie i ładnie. Witaminki sa ok, ale zapominasz o tym że fermentując z pestkami tworzy się kwas pruski, a takze o wiele więcej powstaje metanolu. Oba związku wpływają niekorzystnie na nasz organizm, żeby nie powiedziec toksycznie, a poza tym kac jest o wiele większy
Ponoc pestki z czeresni sa jednym z tegich afrodyzjakow, czy tez maja wplyw na plodnosc :)

Tak mi sie tylko nasunelo, ale generalnie masz racje majchal i to zdecydowanie!!!

Na poprzednim forum (moze jeszcze wczesniej?) ktos opisywal przypadek, jak wspoltowarzysze pracy forumowicza w piwnicach Hortexu zeszli byli po spozyciu spirytusu nalanego na pestki wisni. Nasz forumowicz sie uratowal tylko dlatego, ze go klasa robotnicza nie dopuscila do spozycia :o
No to oczywiste że przy urzyciu pestkownicy pozbyłem się pestek z czeresni!!!
Ale czy jak bym chciał robic z jabłek to terz bym musiał z jabłek wykrajkac pestki ??? (mi sie wydaje że bede musiał !!!)
Pozdrawiam !!!
Wino z jabłek robi się na soku bo miąższ zawiera dużo celulozy z fermentacji której powstaje sobie metanolek:(.Pestki w tym przypadku wydają się sprawą drugorzędną
Pestki z jablek nie sa szkodliwe...
Ja co roku miele jablka z pestkami w sokowirowce i winka wychodza przednie i jeszcze nikt mi po nich nie zszedł...
No chyba ze pod stół....