Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino z glogu bez drozdzy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
eksperymentalne wino z glogu ale uwaga!!
tylko cale owoce glogu(bez szypolek) i cukier.winko pieknie pracowalo,co jakis czas dodawalem wode z cukrem no i upijalem troszke.teraz jest pieknie sklarowane i rozlane do butelek.
PYTANIE: jak dlugo moge trzymac to winko w butelkach.(butelki sa zakorkowane ,lezakuja w piwnicy)
Trudno coś tu wyrokować. Generalnie im wino mocniejsze i słodsze, tym dłużej można je przechowywać.
Wino z głogu bez drożdży, to faktycznie odważny eksperyment i jest prawdopodobne, że ma mało %%. Bywa jednak, że dzikie drożdże nie są aż tak dzikie i radzą sobie w większym stężeniu alkoholu, czego Ci serdecznie życzę.
Możesz też zakonserwować wino siarkując je, albo pasteryzując.:kwasny:
PZDR
to winko z glogu ,wedlog wszelkich przyborow ,ma 13% ,ale tez stalo sobie cierpliwie ,no i codziennie odwalalem zdrowaske na kolanach przed butla...
Jakich przyborów? Alkoholomierz sie nie sprawdza win.
jak to nie.kupilem taki alkoholomierz wlasnie do pomiaru alk w winach.Sprawdzalem na winach kupnych i pokazuje prawidlowo
jakaś nowość technologiczna?
Tak ;) alkoholomierz z RPG'ie ;) Może być używany przez czarnoksiężników z poziomem 14. To nie dla nas śmiertelników........
pomiar stężenia alkoholu w winie jest o tyle trudniejszy, że trzeba dostosować wskazania alkoholomierza do zawartości cukru i garbników
Jeśli mamy czystą wódkę, wytrawną, to pomiar polega wyłącznie na zbadaniu gęstości roztworu spirytusu z wodą. Gdy do tego dochodzi cukier trzeba wziąść poprawkę na jego ilość. A gdy jeszcze garbniki to juz baardzo ciężko ustalić poprawkę :P myśle, że to jakiś kit, no ale przybliż nam moze co to za sprzęt
pzdr
fea
ten alkoholomierz bynajmniej nie jest uzywany przez czarnoksieznikow nawet z poziomu 14 .moze przyblize jak on wyglada.jest to bardzo cieniutka rurka dlugosci ok 10 cm z podzialka zakonczona zbiorniczkiem.napelniasz zbiorniczek alkoholem do 20 % np winem,czekasz az rurka napelni sie winem do czasu az po drugiej stronie skapna 2 lub 3 krople.Nastepnie odwracasz przybor i i stawiasz na zbiorniczku.Wino ,ktore znajduje sie w rurce opada i w pewnym momencie sie zatrzymuje wskazujac na podzielce ilosc procentowa alk w np winie moze sa bajerki o ktorych nie wiecie?
zrobie zdjecie i jak wyczaje w jaki sposob moge umiescic je na forum to wysle.
a Wy ,w jaki sposob okreslacie dokladnie %
Poczytaj to forum, już było o kapilarach....i o innych takich też było.
Były podawane dokładności tej metody.

A co do nas to większość liczy dodawany cukier, pozostali oddestylowują alko z próbki wina, a reszta robi wina do oporu ;) lub na smaka :P:P:P.
:polewam:
wedle zasady 16,7 g cukru w 1 l roztworu --> 1% alc.
no,to mysle ,ze musze sie jeszcze duzo uczyc od Was ...ale najwaznie ze winko dziala a im szybciej i mocniej dziala to ma wiecej %...chyba
no szybciej i mocniej to pojęcia względne ;) bulgnięcia to też mało wymierne oznaki fermentacji tj. szybko, średnio, wolno, nie ma :big: Najlepiej zmierzyć balling czyli ilość cukru w roztworze i porównując do poprzedniego pomiaru obliczyć ile wrosło nam do winka % ;)
pzdr
fea
Mój winomierz kapilarny wygląda tak. Nie jest to dokładny przyrząd. Np słodki "Rubin Krymu" z Massandry na etykiecie jest 17,5 %, u mnie wyszło 25 %, wytrawny sycylijski shiraz na etykiecie 13%, u mnie 16 %, letnia woda 3%.
PZDR
no wlasnie o tym pisalem(zdjecie),czyli mozna przyjac ,ze to kit. ale pare win wytrawnych,kupnych pokazywalo prawidlowo...
a tak na marginesie ,jak zamieszczacie zdjecia na forum.Moze to glupie pytanie ,ale jestem tutaj od niedawna.Prosze o pare slow podpowiedzi
Pod postem masz kratkę odpowiedz. Klikasz w nią i otwiera sie nowe okno w którym na samym dole jest kratka " załączniki " i tam dajesz odnośnik . Powodzenia.
I używaj opcji "edycja". Znajdziesz ją po prawej stronie, obok cytatu. Nie ma sensu zapychac Forum, jeśli przypomnisz sobie o czymś po 2-3 minutach to po prostu dopisz to do posta, a nie twórz nowego. Tylko ostrożnie z edycją postów na które już ktoś odpowiedzial :)
Dlaczego ostroznie?? Ja nie mialem zadnych problemow z edycja i zmiana tresci postow przeze mnie napisanych po tym jak ktos juz odpowiedzial:spoko:
Cytat:Wysłane przez Semele
Dlaczego ostroznie?? Ja nie mialem zadnych problemow z edycja i zmiana tresci postow przeze mnie napisanych po tym jak ktos juz odpowiedzial:spoko:
Regulamin pkt 2. ...."Nie wolno używać edycji posta, jeśli inny użytkownik na niego odpowiedział. Nie wolno przekształcać zdań w poście chcąc zaszkodzić innym użytkownikom. "
PZDR
Ok ok. Tyle tylko ze jesli przypomni sie cos wiecej na dany temat (czasem pamiec bywa zawodna), to mozna dopisac, OCZYWISCIE NIE SZKODZAC INNYM - i to zdanie staje sie w tym momencie kluczowe:co_jest:
Co do tego winka...bez drozdzy.Jest to juz dwa lata( prawie) i znalazlem schowane dwie butelki w piwnicy.Nie bylem pewny ,czy jeszcze dobre ,ale otworzylem. Winko super!! i nie zepsute a kopalo jak niezly akumulator! Polecam dluuugie lezakowanie glogowca,im dluzej tym lepiej.
Witam jestem tu nowy i nie mogę pisać nowych wątków więc myślę że tu będzie Ok
chcę zrobić wino z głogu wedle poniższych wskazówek:
10l wody
5kg głogu - (prawie pełne wiadro)
4kg cukru
15dkg. rozdrobnionych rodzynek
---------------------------------------------------------------------------------
na jaki gąsiorek (butle) to jest obliczone -- przypuszczam że na jakieś 15 l -- jak zaleję wiadro z głogiem wodą to pewnie z 5 l wejdzie + 5 l wody da to razem objętość 15 l
czy dobrze to wyliczyłem i czy stosunek wody do głogu jest w normie i której jego części
głóg dam cały po wcześniejszym zmrożeniu go w zamrażarce od 24 h do tygodnia a właściwie momentu kiedy uzbieram całe 5 kg
liczę na wytworzenie "samoistne" drożdży i efekt w zakresie 15~~18 oktanów e to decybele a nie to % : )
i tu z pewnością muszę zwrócić szczególna uwagę na warunki czyli jak sądzę 19-26 st.C oraz o czym jestem przekonany dobre wewnętrzne nastawienie nawet dobre słowo
do tworzącego się wina - (coś jak rozmowa z paprotką - lepiej wtedy rośnie)
te 10 l wody które chcę użyć pochodzić będzie z źródełka które jest zdatne do picia i zastanawiam się czy taką wodę przegotować i ostudzić czy wcale nie gotować ?

5 kilo głogu wystarcza na jakieś 20 litrów wina. Fermentacje burzliwa prowadź nie w butli tylko w fermentatorze lub jakimś wiadrze z przykrywką . Robiąc to w butli zmarnujesz połowę objętości naczynia.
Rodzynki w tej ilości nic nie wniosą do nastawu.
Dodaj drożdże szlachetne. Na dzikusach to loteria zwłaszcza dla kogoś kto dopiero zaczyna.
Co do wody ..........badał ktoś ją pod względem bakteriologicznym ? Jeśli nie to lepiej przegotuj lub użyj nawet kranówki.
Stron: 1 2