Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Polędwica w Byczej Krwi na placku ziemniaczanym.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Oto mój przepis na polędwicę wieprzową w sosie Egri, na placku:

[attachment=13266]

Rzeczy:
- ziemniaki
- polędwica wieprzowa
- ostra papryka / przecier z papryki
- przecier pomidorowy
- oliwa z oliwek
- śmietana 22%
- Wino, Bycza Krew (Egri Bikaver)
- Cebula
- Avokado do przybrania.
- Cukier
- jajko


Kroimy cebulkę w kostkę i smażymy na oliwie na złoto. Jeśli pozwolimy cebuli odrobinę się przypalić, da to dodatkowy aromat końcowej potrawie. Jak kto woli.

[attachment=13267]

Kroimy polędwicę w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy wszystko na ostrym ogniu tak, by polędwica zarumieniła się z wierzchu lecz wewnątrz była surowa.

[attachment=13269]

Dolewamy prawie całą butelkę wina. Małą resztkę, wlewamy sobie do kieliszka i testujemy ;)

[attachment=13268]

Po 15 minutach pyrgania, dodajemy paprykę i przecier pomidorowy, 2 łyżeczki cukru, zioła do smaku (ja dałem oregano, tymianek i majeranek). Zmniejszamy gaz i pozwalamy polędwicy dojrzewać pod przykrywką by wino powoli się odparowywało.

Pamiętajcie, że sos ma być pikantny i to wyraźnie pikantny. Nawet jeśli nie lubicie ostrego żarcia, nie bójcie się. Ostrość zniknie pod śmietaną, tłuszczem z placków i winem. Sos można odważnie przyprawić tak by palił gardło (acz bez przesady). Śmietana zniweluje ostrość a alkohol w winie rozpuści kapsaicynę (związek odpowiedzialny za uczucie pieczenia)

[attachment=13270]

Przechodzimy do placków. Trzemy ziemniak na tarce lub w blenderze, dodajemy utarte cebule, dodajemy jajko, trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej, sól, pieprz do smaku. Jednym słowem normalnie placki ziemniaczane.

[attachment=13271]

Smażymy placuchy na małej patelni by były tej samej wielkości.

[attachment=13272]

Na talerz kładziemy placek, polewamy sosem i polędwicą, kładziemy na górę drugi placek, smarujemy śmietaną i ozdabiamy avo.

[attachment=13265]

Do picia polecam Korona Borgaz Egri Bikaver 2008 do kupienia tu:
http://winefashion.pl/wina/nasze-winnice/korona.html


Smacznego!
Bardzo ładna relacja. :)
Czasem robię podobnie, w wersji wege, z grzybkami na ten przykład...
Kurcze już sam tytuł powiedział mi, że na pewno to danie przygotuję. Jest wszystko co uwielbiam polędwica, wino i placki ziemniaczane. :tak: Dzięki za fotorelację
Ech placki ziemniaczane :drink: - choć i reszta pysznie wygląda. Na pewno spróbuję. :)
Jest to przepis, który jak najszybciej muszę wypróbować! Wino, pomidory, placki, pikanteria, polędwica mmm ślinka cieknie na samą myśl ;) Zdam relację po degustacji.
Wszystko OK oprócz tej tartej cebuli do placków. Tarta daje gorycz. Znacznie lepiej pokroić ją w drobną kostkę.
Zrobiłem! Ale... nie zjadłem.. Za bardzo zasugerowałem się tym:

"Pamiętajcie, że sos ma być pikantny i to wyraźnie pikantny. Nawet jeśli nie lubicie ostrego żarcia, nie bójcie się. Ostrość zniknie pod śmietaną, tłuszczem z placków i winem. Sos można odważnie przyprawić tak by palił gardło (acz bez przesady). Śmietana zniweluje ostrość a alkohol w winie rozpuści kapsaicynę (związek odpowiedzialny za uczucie pieczenia)"

A, że lubię "na pikantnie" to dodałem i suszone papriconni, kilka papryczek piri - piri, dużo chilli.. Potrawa niestety NIE DO ZJEDZENIA. Po jednym kęsie byłem spocony, wrażenie gorąca (jakby wrzątku) na ustach. No nic dobrego.. Co prawda zamroziłem i może jeszcze będę próbował jeść, bo szkoda tego wszystkiego. Gdyby nie ta ostrość to naprawde pyszne danie!