Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Choroba owoców agrestu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Czy ktoś wie może jak nazywa się choroba agrestu, objawiająca się takim białawo - pomarańczowym "nalotem" na owocach? "Nalot" można zeskrobać nożem, a owoce chyba nie są szkodliwe (rozwolnienia nie miałem ;) ). Czy z takiego agrestu można (po zeskrobaniu/oczyszczeniu) zrobić winko lub nalewkę? A jak nie można to czy są jakieś środki przeciwko temu?
Trochę tych pytań się nazbierało :)
Proszę bardzo o pomoc.
Z góry dzięki
Nazywa sie to mączniak amerykański agrestu. Taki krewny mączniaka prawdziwego. Jest to grzyb i spożywanie go moze być niezdrowe. Jesli owoce nie są całe nim pokryte to mozna zetrzeć i zrobic z nich konfiturę lub nalewkę. Wina lepiej nie.
Dzięki Darek. Skoro nie wino, to nalewkę zrobie ;)
Pozdro
Też kiedyś miałem coś takiego. Jakie są środki zapobiegawcze/ lecznicze?
Proponuje zmienic tytuł na np. "mączniak amerykański agrestu" bo nikt patrząc na obecny tytuł nie domysli sie o czym jest wątek.
Cytat:Wysłane przez ice77
Też kiedyś miałem coś takiego. Jakie są środki zapobiegawcze/ lecznicze?

Ice... tutaj masz dość szczegółowe porady dotyczące między innymi agrestu.
Świetna strąka, dzięki mordi