Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: 'szampan' cytrynowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
popełnił ktoś może to cudo? ja zrobiłem experymentalnie 1 buteleczkę i jestem z niej naprawdę dumny. wyszło pyszne winko musujące. wytrawne. tylko trochę młode jeszcze i troche zalatuje bayanusami.

jak ktos zainteresowany przepisem to użyłem pół litra soku z cytryn do tego cukier zgodnie z zamierzonym voltażem, drożdże i pożywka. drożdży dałem 10g bo nie chciałem dzielić i w ciągu tygodnia miałem prawie krystaliczne wino cytrynowe. wlałem je do butelki od szampana (z odrobiną syfku z dna) i wsypałem szczyptę cukru. wepchnałęm korek plastikowy (z braku innego) i założyłem używany koszyczek.
po 2 tygodniach przepyszne wyszło. zlałem (czy może raczej uczyniłem fontannę;p) i teraz już dojrzewa. polecam
okropecznie szybko to popełniłeś :big: ja bym nie dodawał tej szczypty cukru od razu. tylko po zlaniu, w tym ;) dojrzewaniu
fea: 10g bayanusow na pol litra soku. nie musialy sie nawet specjalnie mnozyc. a poza tym jak widac cytrynka dosc szybko fermentuje wiec zamierzam popelnic wiecej tego wina. a musujace musi poczekac na piwnice:D