Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cierpki posmak
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
mam pytanko cz posmak cierpki wina ryzowego zlanego do balonu to normalne czy cos sie psuje wino ma 2,5 miesiaca
A może ono jest po prostu wytrawne, stąd ta cierpkość. Możesz dosłodzić, spróbuj na niewielkiej ilości wina, np. na 1/2 l dając cukier, zacznij od 10 g i spróbuj jak zmienia się smak. Żeby próba była wiarygodna po dodaniu cukru daj winu dobę na ustawienie smaku.
dosładzałem na poczontku smak jest słodki a koncówka cierpka ,co prawda wyszło wytrawne ,dodałem kwasku cytrynowego i cukru dla poprawienia smaku
Wiesz nie kumam najpierw dosłodziłes a po czasie zrobiło się znowu cierpie?? Jak tak cukier wznowił fermentacje cichą.. dosłodź ponownie a będzie dobrze wg. zaleceń Fridy
Cierpkie.. ryżowe ? Skąd miałaby się tam wziąć cierpkość ?
No chyba przez cierpkość rozumiemy calkowity brak cukru,
albo za dużą kwaskowatość ....
Zrobiłes pewnie wytrawnego kwacha i wydaje ci się , że jest cierpkie. Najlepiej podaj aktualny blg i ile było kwasku cytrynowego w całości.
ludzie teraz jest spoko pare dni a robi to winko postepy wydaje mi sie ze po 6 miesiacach mozna cos dopiero powiedziec o smaku jak uwazacie
Po pierwsze zacznij używać interpunkcji i pisz normalnymi zdaniami.

Moje ryżowe nie były wcale cierpkie, a smaczne zaczynały być tydzień po odrzuceniu ryżu. Jakoś nie widzę możliwości aby rodzynki czy ryż dały cierpkość. Napisz wg jakiego przepisu zrobiłeś.
tez mi sie wydaje aczkolwiek skłaniam sie do diagnozy przedmowcow ryz cierpki nie jest tak wszyscy mysla rodzynki podobnie ale troche miesiecy a moze bedzie lepiej calkiem wiec trzeba sie uzbroic w cierpliwosc najwyzej cos doprawic jakie masz mozliwosci czasem pomaga cukier napisz czy tak
moonniepisztakproszebotegosieczytacniedaje:big:
butel 40L , 5kg ryżu ,1kg rodzynek ,7kg cukru po zlaniu wyszło jakieś 27L wina dodałem 100g kwasku cytrynowego chyba za dużo więc dosłodziłem jle ma mocy nie winm ,cukier dawałem na trzy razy , 4kg i dwa razy po 1,5 kg.Następny nastaw dam 8kg cukru reszty nie zmienię.PROSZĘ O KOMENTARZ
Kwasek OK, tyle sie daje.

Mało rodzynek jak dla mnie, mogłoby byc kilka razy wiecej.

Pozywka?

Jakie drozdze?
A ja mam taki probelm iz dzisiaj oddzielilem ryz od wina i probojac w smaku jest bardzo ale to bardzo wytrwane. Czy doslodzic od razy czy poczekac jakis czas? Co bys cie doradzili? Mam kupiony winiomierz ale nie zabradzo rozumiem jego obsluge :) Wlałem pół probówki i wino sięgneło jakies 3 na skali.
Cytat:Wysłane przez gwozdziu
Czy doslodzic od razy czy poczekac jakis czas?
Jezeli jest słabe (drożdże mogą przerobić jeszcze cukier) to prawdopodobnie ferm. znów ruszy i wino bedzie mocniejsze, nadal wytrawne, dłużej poczekasz na wyklarowanie, butelkowanie itd.

Cytat:Wysłane przez gwozdziu
Mam kupiony winiomierz ale nie zabradzo rozumiem jego obsluge
http://old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm drugi obrazek od góry - wskaźnik ma SWOBODNIE pływać w winie, nie opierac sie o dno ani o ścianki naczynia.
Zmierzylem zawartos cukru i winomierz wskazal 3 blg. Nie wiem czy zostawic winko czy doslodzic? Zalezy mi na tym aby winko bylo polslodkie, ewentualnie pol wytrawne.
Teraz musisz poczekać kilka tyg. Jeśli blg pozostanie na niezmienionym poziomie będziesz mógł dosłodzić.
Mineły 2 tyg. BLG dlaje na poziomie 3. Chyba najwyzszy czas doslodzic?

Moja znajoma mowi ze wino smakuje jak ocet? To mozliwe zeby sie ocet zrobil?
Hmm... dosłódź tak zeby Blg wzrósł o kilka stopni. Potem znowu sprawdzaj czy nie będzie spadał.

Może sie ocet zrobic. Porównaj zapach wina z octem ze sklepu. Może znajomą zmyliła wytrawność wina?
Zrobilem 9 BLG. W smaku ewidentnie czuc posmak cukru. Nie wiem czy dodac jeszcze drozdze, bo winko juz nie bluka? Czy podacza fermentacji cichej posmak cukru zniknie?
??????????????????
A powiedzcie mi czy do winka ryzowego mozna by wlac jakis soczek z Herbapolu? Ewidentnie nie odpowiada mi smak tego wina. Mysle ze sok zalatwilby sprawe, tyle tylko czy winko nie bedzie za slodkie? Obecnie ma 9 BLG.
Dałem kolejnym osoba sprobowac i kolejne osoby powiedzialy ze smakuje jak ocet. Czy ktos mi moze powiedziec co bylo przyczyna tego ze sie zrobil ocet, skoro korzystalem z przepisu ze strony glownej?
musi wdały się bakterie octowe, to zdarza się przy winach słabych, w wysokiej temperaturze, potrzebują do rozwoju trochę tlenu. Przenoszą je muszki octówki. Może jakaś wlazła do twojego nastawu i nieszczęście gotowe....

Czerwony - przecież Moon ci odpowiedział i nawet pytał o coś dodatkowo a ty nic.
Jeżeli Ci wyszedł ocet winny, to jest wyraźny zapaszek octu. Chyba wiesz jak pachnie ocet? :(
A może jest to bardzo wytrawne wino, wtedy wystarczy dosłodzic i po kłopocie
Pachnie drozdzami, ale w smaku ewidentnie ocet.

Megana a skad muszki owocowki przy winie ryzowym? Muszki odpadaja. Tego jestem na 200% pewny.
Stron: 1 2