Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Efficience do DR
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Was.

Zamierzam zrobić swoje pierwsze winko z DR i za bardzo nie wiem jak sie za nie zabrać, co prawda mam mało owoców, więc w razie niepowodzenia tfu tfu będzie "mała" strata.

ale do rzeczy...

Czy do wina z DR nadaja się drożdże Efficience?? Kupiłem co prawda Malage z Biowinu, ale nie mam dobrych wspomnień po tej firmie i bardziej ufam Efficience, a zostały mi z poprzedniego winka jabłkowego, dlatego pytam czy mógłbym je wykorzystać z dobrym efektem.

po drugie i po krótce...
zamierzam owoce rozmrozić, oczyścic, umyć (zastanawiam sie czy nie w goracej wodzie, bo praktyki na forum sa różne), wrzucić owoce do dymiona, dodać porcję wody z cukrem, MD, pożywkę i niech bulka, po fermentacji wyjac owoce i zrobic drugi nastaw, po czym je połaczyc dodajac rodzynek.
DOBRZE? :)

oczywiscie forum na temat DR przejrzalem, ale pytam dla jasnosci.

Pozdrawiam
ja nie mieszam nastawow. traktuje I jako wyzszego gatunku bo ma ladniejsza barwe i aromat a drugie zalanie to do spozycia wczesniejszego
Cytat:Wysłane przez Aliradas
Witam Was.

....
Czy do wina z DR nadaja się drożdże Efficience?? ...


Jak najbardziej się nadają.
TU MASZ TROCHĘ O NICH NAPISANE

Oleńka i Maciuś

Wątek o drożdżakach
Drożdże powinny się nadać do DR.
Sposób produkcji opisany przez Ciebie może być.
Ja nie łączyłbym zbyt szybko wina z I i II nastawu. Zawsze możesz połączyć później jak już trochę więcej da się on nich powiedzieć.
Nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz połączyć planowane dopiero nastawy. Drugi nastaw z DR jest mało esensjonalny i po dodaniu rodzynek zatraca smak podstawowy DR . Drugi nastaw traktował bym jako wieloowocowy. Sam robię tylko 1 nastaw z danej partii surowca. Pozdrowienia . Namor
Cytat:Wysłane przez namor
[...] Drugi nastaw z DR jest mało esensjonalny i po dodaniu rodzynek zatraca smak podstawowy DR .[...]

No, z tym nie moge sie zgodzic - moj jest bardzo esencjonalny i to bez rodzynek. Tyle, ze musze dodac, ze zrobilem go w ilosci 15l z owocow po 30 litrowym nastawie (pierwotnie mialy byc wyrzucone, ale ze nie bylo po nich widac zuzycia to poszly jeszcze raz do baniaka).

C
Przeczyć nie mogę. Zapytam jednak o ilość owoców DR w nastawie w przeliczeniu na 10 l I drugie pytanie ; fermentacja owoców w całości czy też rozdrobnionych. Zrobiłem drugie nasrawy DR tyko dwa razy i nie byłem zadowolony zwyników.
Dzięki za wskazówki.

Winko już pracuje, zdecydowałem że zaleje owoce w fermentatorze, bo udało mi sie załatwić cudne wiadereczko :brawo: jako że pracuje się w przemyśle spożyczym :)
Na około 2,5 kg DR dałem 3kg cukru i 8l wody, choć myślę nad dodaniem jeszcze z 0,5 - 1 kg cukru.
Co sądzicie o tych proporcjach?

Tylko mam takie pytanka, czy do II nastawu dodajemy (oprócz rodzynek) dodajemy kwasku cytrynowego i pożywki, czy już sobie darować?

A nastawy zamierzam połączyć, bo nie będę miał gdzie przelać II nastawu po fermentacji we wspomnianym fermentatorze, brak drugiego dymiona zmusza mnie do tego czynu.

Pozdrówka

...acha, oczywiście drożdże z firmy Biowin kolejny raz zawiodły, choć tym razem wcale mnie to nie zdziwiło i dodałem te moje cudne ukochane Efficience, co to by na kamieniu wyrosły.
Aliradas,
trochę się rozpędzasz z tym cukrem. Przelicz ile wyjdzie alkoholu przy dodaniu 3kg do 8 l wody i czy drożdże są w stanie przerobić tę ilość cukru. Dodatkowo duża ilość cukru dodana jednorazowo, hamuje pracę drożdży i może spowodować zatrzymanie fermentacji.
Proponuję poczytać TUTAJ.