31-05-2006, 11:15
Witam
Wiem,ze temat byl wielokrotnie poruszany, ale nie znalazlem w archiwum konkretnego przepisu na wino cytynowe. Postanowilem wiec sam cos znalezc w sieci i zrobic eksperyment.
Znalazlem na australijskiej stronie przepis, przetlumaczylem go i wyszlo cos takiego (na 5l nastaw)
Wino cytrynowe
Skladniki:
6 srednich cytryn (8 jesli smak ma byc mocniejszy)
225g rodzynek
1.8kg cukru
MD
4 litry wody
Przepis:
Cytryny wycisnac i zetrzec, zagotowac 4 litry wody z cukrem, sciagnac garnek z ognia, dodac wycisniety sok i starta skorke, pociac rodzynki i dodac je do plynu.
Przestudzic, wlac MD i wlac do baniaka.
Ostatecznie troche przepis zmodyfikowalem, bo MD wstawilem rownolegle z winem, czyli bedzie gotowa za ok 2 dni. Warunki ma dobre, bo o jej temperature na poziomie 25st.C dba grzalka akwariowa z regulatorem temperatury.
Na tarce starlem 6 mniejszych cytryn, 2 limonki. Powybieralem pestki i zostawilem. Zagotowalem 3.7l wody z 950g cukru, po zagotowaniu czesc odlalem do miski z tarta cytryna i wsypanymi w miedzyczasie rodzynkami. Zostawilem to do ostygniecia. Gdy temperatura obu miala juz ok 20st. C wymieszalem wszystko razem, wzialem probke do mierzenia Balinga - wyszlo 20st. Moze byc jak na razie.
Wlalem wszystko do 5-cio litrowego baniaczka. Zostalo troszke miejsca na dolewke wody z cukrem i MD.
Nastepna relacje zdam, gdy doleje MD i calosc ladnie ruszy.
Pozdrawiam
Piotrek
Wiem,ze temat byl wielokrotnie poruszany, ale nie znalazlem w archiwum konkretnego przepisu na wino cytynowe. Postanowilem wiec sam cos znalezc w sieci i zrobic eksperyment.
Znalazlem na australijskiej stronie przepis, przetlumaczylem go i wyszlo cos takiego (na 5l nastaw)
Wino cytrynowe
Skladniki:
6 srednich cytryn (8 jesli smak ma byc mocniejszy)
225g rodzynek
1.8kg cukru
MD
4 litry wody
Przepis:
Cytryny wycisnac i zetrzec, zagotowac 4 litry wody z cukrem, sciagnac garnek z ognia, dodac wycisniety sok i starta skorke, pociac rodzynki i dodac je do plynu.
Przestudzic, wlac MD i wlac do baniaka.
Ostatecznie troche przepis zmodyfikowalem, bo MD wstawilem rownolegle z winem, czyli bedzie gotowa za ok 2 dni. Warunki ma dobre, bo o jej temperature na poziomie 25st.C dba grzalka akwariowa z regulatorem temperatury.
Na tarce starlem 6 mniejszych cytryn, 2 limonki. Powybieralem pestki i zostawilem. Zagotowalem 3.7l wody z 950g cukru, po zagotowaniu czesc odlalem do miski z tarta cytryna i wsypanymi w miedzyczasie rodzynkami. Zostawilem to do ostygniecia. Gdy temperatura obu miala juz ok 20st. C wymieszalem wszystko razem, wzialem probke do mierzenia Balinga - wyszlo 20st. Moze byc jak na razie.
Wlalem wszystko do 5-cio litrowego baniaczka. Zostalo troszke miejsca na dolewke wody z cukrem i MD.
Nastepna relacje zdam, gdy doleje MD i calosc ladnie ruszy.
Pozdrawiam
Piotrek