witam!!
zmierzalem zrobic winko winogronowe ale strwierdzilem ze chyba za trudne to bedzie i sobie wymyslilem ze chyba latwiej bedzie mi zrobic winko z jablek i teraz mam pytanie jaki gatunek jablek najlepiej nadaje sie na wino? i jaki macie sposoby na uzyskanie z nich moszczu? chodzi mi o jakis domowy sposob bez uzycia jakichs specjalistycznych pras.
z gory dziekuje
Najlepiej nadaja się do tego odmiany jesienne i zimowe. Wybieraj odmiany o smaku "winnym" - na pewno słyszałes takie pojęcie. Nie demonizuj problemu - ja robię to ze spadów które ktos mi łaskawie da, nie zaglądam darowanemu koniowi w zęby i wychodzi fajny jabolek. Sok z jabłek najłatwiej i najlepiej uzyskac przy pomocy sokowirówki, chociaż Witek np. pociął jabłka malakserem dodał pektopol-u a potem wyciskał w prasie.
O ile rzadko polecam sokowirówkę t yle w tym przypadku się sprawdza.
Stefan
Potwierdzam użycie sokowirówki do jabłek ja używam jej także do gruszek uważam że do tych owoców jest to najlepsza metoda na uzyskanie soku
sokowirowka jest do jablek idealna, kupilem wczoraj taka zelmera i jej dzialanie przeroslo moje oczekiwania, z wytloczyn juz prawie nic nie da sie wycisnac
Tez uzywam do tego sokowirowki, ale jak jej kiedys nie mialem to pocialem jablka na male kawaleczki i tak je fermentowalem. Wyszlo calkiem niezle, ale bylo o wiele wiecej zabawy niz przy sokowirowce.
Odnosnie jabłek polecam koszele. Stara to odmiana, ale na wsi można jeszcze spotkac - ja zabieram karmę owcom, wiruję przez sokowirówkę i ...
Super aromat, i ten kolor. Miód nie jabol.