Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wina wieloowocowe?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam zamiar w tym roku zrobić winko wieloowocowe, ale nigdy wcześniej takiego nie robiłem no i nie wiem jak moszcz zrobić jakie drożdże no i jakie proporcje cukru, wody, ile soku itd. pomóżcie :) pozdro szyszy
Cytat:Wysłane przez szyszy
nie wiem jak moszcz zrobić
Wycisnąć w prasie lub przez ferm. w miazdze.

Cytat:Wysłane przez szyszy
jakie drożdże
Oczywiście suche aktywne. :P

Cytat:Wysłane przez szyszy
jakie proporcje cukru,
Zalezy ile chcesz % alkoholu.

Cytat:Wysłane przez szyszy
wody,
Zależy ile moszcz ma kwasów,

Cytat:Wysłane przez szyszy
ile soku itd
Zalezy jakie wino chcesz zrobic, lekkie, deserowe. Zobacz przykłady w podręczniku: http://www.old.wino.org.pl/frames/index2.htm
ale jeżeli przykładowo robię wino z wiśni, śliwek i czereśni to mam te owoce pomieszać po zrobieniu z każdego z nich moszczu?
Jest niezliczona ilość sposobów, aby zrobić dane wino. W przypadku wina wieloowocowego można kupażować już gotowe wina, połączyć soki z poszczególnych owoców i fermentować, wszystkie owoce fermentować razem w miazdze itd. Więc jak widzisz niema jakiegoś uniwersalnego sposobu, wybór należy do ciebie. Osobiście polecałbym ci skorzystać z gotowego przepisu z jakieś książki lub macierzystej strony (tej starej)
wielkie dzieki tylko prosiłbym abyś podał mi adres www strony macierzystej bo zabardzo sie nie orientuje :oczy:

Skrzych

Generalnie wieloowocowe polecam jako wysokoprocentowe słodkie poniewieracze.
W zeszłym roku tak zrobiłem "przegląd zamrażarki": winogrona, jeżyny, maliny i wiśnie. Fermentacja w miazdże przez dwa tygodnie (z dodatkiem cukru) na drożdżach aktywnych Uvaferm L43, potem prasa. Po zakończeniu fermentacji i wyklarowaniu dosłodzone na "słodkie"
Budzą podziw i uznanie zwłaszcza żeńskiej części rodziny :big:

Krzysztof
dzieki skrzych. mam nadzieję że wyjdzie mi takie dobre jak poprzednie
Również polecam fermentację w miazdze wszystkiego na raz. Chyba ma to pozytywny wpływ na zrównoważenie smaku w produkcie końcowym. Mój produkt końcowy jest zadowalający.
a ja w zeszłym roku zrobiłem wino wieloowocowe z kompotów truskwkowych, wiśniowych i soków z malin, i wiśni zasypanych cukerm. wyszło całkiem całkiem choć jak dla mnie za słodkie
ja tez robie z kompotow i tylko zmieszam i do gasiora z tym i wszystko pieknie:D