Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z czerwonych porzeczek - pierwszy raz !!!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!

Pierwszy raz robie winko... malem czerwone porzeczki wiec z tego robie ;) Robi sie juz ok 4 tyg. Na poczatku ladnie pracowalo ale ostatnio dosc slabo. Chcialem winko doslodzic i sciagnalem je z baniaka.

Mam pytanie - czy to co zlalem najpierw podgrzac na gazie i do cieplego dodawac cukru? Czy dodac teraz rodzynek, bo wczesniej nie dalem. I czy dodawac to do tych owocow co zostaly w baniaku? Ile pozniej ma jeszcze lezakowac to winko? Baniak ma ok 20l.

Prosze o szybka odpowiedz, bo nie wiem co robic z garem pelnym winka ;)
Teraz musisz zlac z nad osadu i poczekaj kolejny miesiac, chyba ze wczesniej bedzie mozna zlac znowu z nad osadu, jesli wino bedzie juz klarowne to znaczy ze fermentacji ju znie ma i mozna doslodzic i butelkowac.
Rodzynek juz nie ma sensu dawac bo fermentacje masz juz za soba, teraz wino bedzie dojzewac.
Ja dosładzam zawsze tak ze rozpuszczam cukier w małej ilosci wody, zagotowuje syropek, potem jak wystygnie dolewam, jesli masz mało miejsca do wez ok 0,5L wina i w nim rozpusc cukier.
Po pierwszy zlewaniu mozna dodac pirosiarczynu ( max 0,7g na 10L ).
Doslodzilem i zlalem znowu do baniaka... mowisz, ze jeszcze ok miesiaca ma posiedziec? Winko znowu pracuje :) Czy nie bedzie za slabe? Czy to z czasem sie wzmocni teraz po doslodzeniu? Czyli ogolnie juz po 2 miesiacach moge je zlac do butelek?
Doslodzilem i zlalem znowu do baniaka... mowisz, ze jeszcze ok miesiaca ma posiedziec?

> To zalezy od wielu czynnikow, jesli chcesz jeszcze by wino pracowalo i było mocne to najwyzsza pora dac tyle cukru by było mocne, wiec ok 2.6kg na 10L, potem jak juz skonczy sie fermentacja mozesz zlewac i jak bedzie klarowne, do butelek.

Winko znowu pracuje Czy nie bedzie za slabe?

> Pracuje bo dałes cukier i bedzie pracowac az przerobi caly cukier lub dojdzie do ok 17% alk.

Czy to z czasem sie wzmocni teraz po doslodzeniu?

> Własnie, ale to robi sie wczesniej, ale lepiej teraz niz nigdy.

Czyli ogolnie juz po 2 miesiacach moge je zlac do butelek?

> Teoretycznie tak, ale tak jak pisalem, musi ustac fermentacja i wino musi byc klarowne, potem zrobisz test w szklance ( ba dobe przynosisz wino w szklanece do ciepłego miejsca, jesli nie zmetnieje jest ok ) i jak bedzie ok to butelkujesz.