Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jak wycisnącć bez praski winogrona??
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
mam ciemne winogrona z działki . Potrzebuję wycisnąć ok. 40 kg jak mam to zrobić bez praski?
A chcesz robić wino, czy sok? Bo ni jest to jasne...

Skrzych

40kg to raczej na wino :)

Przefermentuj w miazdże przez tydzień-dwa, potem silne męskie ramiona z załączoną tetrą i wułala!

Krzysztof
Dokładnie tylko fermentacja w miazdze.... z czasem drożdze przegryzą całe winogronka i będzie tylko sok... mi to wystarczy :P
Ja mam praskę, ale do winogron nie używam. Winogrona rozdrabniam mieszadłem do farb i wiertarką, 6 dni w miazdze, potem na sito i samociek przez kilka godzin. To co zostaje na sicie do innego, termicznego przerobu z dodatkiem wody i cukru. Tak ja to robię. Wszyscy którzy probowali - chwalili że dobre:diabelek: Praska do innych owoców, jak jabłka i gruszki.
Ja to robię tak: po dokładnym umyciu, rozgniatam takim czymś do robienia piure. Potem fermentacja w miazdze 1tydzień w wiadrach plastikowych. Po tygodniu najpierw przez sitko, a to, co zostanie na sitku kładę na kawałek płótna w kształcie kwadratu, łapię za rogi i skręcam robię to nad wiaderkiem (uwaga bo jak ktoś ma dużo siły to przy takim wykręcaniu można sobie ściany pochlapać :P)

pozdrawiam:helo:
wiśnia
A co z białymi i różowymi winogronami? W końcu można fermentować takie w miazdze czy nie?

HELP

Chodzi mi dokładnie o winorośl z tematu "Jaka to odmiana i jakie winko z tego?"
Cytat:Wysłane przez neidi
A co z białymi i różowymi winogronami? W końcu można fermentować takie w miazdze czy nie?

HELP

Chodzi mi dokładnie o winorośl z tematu "Jaka to odmiana i jakie winko z tego?"

Zakazu nie ma. Ale wino zdecydowanie lepsze jest z wyciskanego z nich moszczu niz z fermentowanej miazgi.
Pzdr.
D.
Mieszadło do wiertarki, TO JEST MYŚL. Od jakiegoś czasu remontuję dom, taki sprzęt prawie codziennie mam w ręce, a do tej pory męczyłem się przy wygniataniu.
"Mieszadełko powiedz przecie kto najsprytniejszy jest na świecie?"
Ale ocynkowane się nie nadaje. Musi być :
a) z kwasówki lub,
b) z tworzywa sztucznego lub,
c) malowane proszkowo