10-09-2006, 14:10
10-09-2006, 14:14
A chcesz robić wino, czy sok? Bo ni jest to jasne...
Skrzych
10-09-2006, 14:22
40kg to raczej na wino
Przefermentuj w miazdże przez tydzień-dwa, potem silne męskie ramiona z załączoną tetrą i wułala!
Krzysztof
Przefermentuj w miazdże przez tydzień-dwa, potem silne męskie ramiona z załączoną tetrą i wułala!
Krzysztof
10-09-2006, 14:59
Dokładnie tylko fermentacja w miazdze.... z czasem drożdze przegryzą całe winogronka i będzie tylko sok... mi to wystarczy
10-09-2006, 16:26
Ja mam praskę, ale do winogron nie używam. Winogrona rozdrabniam mieszadłem do farb i wiertarką, 6 dni w miazdze, potem na sito i samociek przez kilka godzin. To co zostaje na sicie do innego, termicznego przerobu z dodatkiem wody i cukru. Tak ja to robię. Wszyscy którzy probowali - chwalili że dobre Praska do innych owoców, jak jabłka i gruszki.
10-09-2006, 16:30
Ja to robię tak: po dokładnym umyciu, rozgniatam takim czymś do robienia piure. Potem fermentacja w miazdze 1tydzień w wiadrach plastikowych. Po tygodniu najpierw przez sitko, a to, co zostanie na sitku kładę na kawałek płótna w kształcie kwadratu, łapię za rogi i skręcam robię to nad wiaderkiem (uwaga bo jak ktoś ma dużo siły to przy takim wykręcaniu można sobie ściany pochlapać )
pozdrawiam
wiśnia
pozdrawiam
wiśnia
10-09-2006, 16:45
A co z białymi i różowymi winogronami? W końcu można fermentować takie w miazdze czy nie?
HELP
Chodzi mi dokładnie o winorośl z tematu "Jaka to odmiana i jakie winko z tego?"
HELP
11-09-2006, 07:16
Cytat:Wysłane przez neidi
A co z białymi i różowymi winogronami? W końcu można fermentować takie w miazdze czy nie?
HELP
Zakazu nie ma. Ale wino zdecydowanie lepsze jest z wyciskanego z nich moszczu niz z fermentowanej miazgi.
Pzdr.
D.
11-09-2006, 07:38
Mieszadło do wiertarki, TO JEST MYŚL. Od jakiegoś czasu remontuję dom, taki sprzęt prawie codziennie mam w ręce, a do tej pory męczyłem się przy wygniataniu.
"Mieszadełko powiedz przecie kto najsprytniejszy jest na świecie?"
"Mieszadełko powiedz przecie kto najsprytniejszy jest na świecie?"
11-09-2006, 08:16
Ale ocynkowane się nie nadaje. Musi być :
a) z kwasówki lub,
b) z tworzywa sztucznego lub,
c) malowane proszkowo
a) z kwasówki lub,
b) z tworzywa sztucznego lub,
c) malowane proszkowo