04-07-2006, 07:58
Po lekturze p. Cieślaka zdecydowałem się na dodatek
cz.porzeczki do wisienek. Dysponuję pojemnikiem ferm. 33l
i balonem 25l. Chcę oba wykorzystać optymalnie.
Wydrylowane wiśnie i pogniecione porzeczki zamierzam zalać wodą z Pektopolem i po ok.24h odcisnę szmatą części stałe a sok z powrotem do poj. ferm.
Teoria:
Potrzeba: 12l moszczu wiśni i 1,5l moszczu cz.porz.
ekstrakt: 12x147g/l=1764g 1,5x137g/l=205,5g
cukier: 12x90g/l =1080g 1,5x75g/l =112,5g
kwas: 12x13g/l =156g 1,5x30g/l = 45g
Otrzymujemy 13,5 l moszczu o:
ekstr. 146g/l ; cukier 88g/l ; kwas 15g/l
Zamierzam zrobić winko półsłodkie 14% i kwas. 7,5g/l
15/7,5=2 -do każdego 1l moszczu dodamy 1l wody z cukrem.
14% alkoh. 140x1,70=238g/l
2l x 238g/l=476g
476g - 88g = 388g -tyle cukru w 1l syropu
388x0,6=232,8ml
1000-232,8=762,2ml -tyle wody w 1l syropu
Otrzymujemy:
13,5l moszczu ; 5,2kg cukru ; 10,3l wody
Łącznie to 27l nastawu.
A teraz mój przepis:
zał. 12l soku z 24kg wiśni i 1,5l soku z 3kg cz.porzeczki.
Wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki zalać 4l wody
z dodatkiem Pektopolu. [zakładam, że zmieści się w poj.33l]
Po 24h wyjmujemy i odciskamy w szmatce owoce.
Sok z powrotem do pojemnika fermentacyjnego.
Powinniśmy otrzymać 17,5 l płynu.
Dodajemy pożywkę Activit i drożdże Bayanus [nie pienią się]
i czekamy jakieś 2 dni aż drożdżaki namnożą się.
Następnie dodajemy 3kg cukru w 4l wody [ogł. 180g/l 23,3l]
Po przefermentowaniu dodanego cukru dodajemy pozostałe
2,2kgcukru w 2,3l wody [ogółem 82g/l 26,92l]
Łącznie po 4-5 tygodniach fermentacji w pojemniku 33l
zlewamy do balona 25l pod korek i do piwnicy.
Przy następnym zlaniu dodajemy syropu tak aby uzupełnić
niedobór wina w balonie i osiągnąć cukier smakowy ok.80g/l
uff

cz.porzeczki do wisienek. Dysponuję pojemnikiem ferm. 33l
i balonem 25l. Chcę oba wykorzystać optymalnie.
Wydrylowane wiśnie i pogniecione porzeczki zamierzam zalać wodą z Pektopolem i po ok.24h odcisnę szmatą części stałe a sok z powrotem do poj. ferm.
Teoria:
Potrzeba: 12l moszczu wiśni i 1,5l moszczu cz.porz.
ekstrakt: 12x147g/l=1764g 1,5x137g/l=205,5g
cukier: 12x90g/l =1080g 1,5x75g/l =112,5g
kwas: 12x13g/l =156g 1,5x30g/l = 45g
Otrzymujemy 13,5 l moszczu o:
ekstr. 146g/l ; cukier 88g/l ; kwas 15g/l
Zamierzam zrobić winko półsłodkie 14% i kwas. 7,5g/l
15/7,5=2 -do każdego 1l moszczu dodamy 1l wody z cukrem.
14% alkoh. 140x1,70=238g/l
2l x 238g/l=476g
476g - 88g = 388g -tyle cukru w 1l syropu
388x0,6=232,8ml
1000-232,8=762,2ml -tyle wody w 1l syropu
Otrzymujemy:
13,5l moszczu ; 5,2kg cukru ; 10,3l wody
Łącznie to 27l nastawu.
A teraz mój przepis:
zał. 12l soku z 24kg wiśni i 1,5l soku z 3kg cz.porzeczki.
Wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki zalać 4l wody
z dodatkiem Pektopolu. [zakładam, że zmieści się w poj.33l]
Po 24h wyjmujemy i odciskamy w szmatce owoce.
Sok z powrotem do pojemnika fermentacyjnego.
Powinniśmy otrzymać 17,5 l płynu.
Dodajemy pożywkę Activit i drożdże Bayanus [nie pienią się]
i czekamy jakieś 2 dni aż drożdżaki namnożą się.
Następnie dodajemy 3kg cukru w 4l wody [ogł. 180g/l 23,3l]
Po przefermentowaniu dodanego cukru dodajemy pozostałe
2,2kgcukru w 2,3l wody [ogółem 82g/l 26,92l]
Łącznie po 4-5 tygodniach fermentacji w pojemniku 33l
zlewamy do balona 25l pod korek i do piwnicy.
Przy następnym zlaniu dodajemy syropu tak aby uzupełnić
niedobór wina w balonie i osiągnąć cukier smakowy ok.80g/l
uff
