Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wisienka 2006
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Po lekturze p. Cieślaka zdecydowałem się na dodatek
cz.porzeczki do wisienek. Dysponuję pojemnikiem ferm. 33l
i balonem 25l. Chcę oba wykorzystać optymalnie.
Wydrylowane wiśnie i pogniecione porzeczki zamierzam zalać wodą z Pektopolem i po ok.24h odcisnę szmatą części stałe a sok z powrotem do poj. ferm.
Teoria:
Potrzeba: 12l moszczu wiśni i 1,5l moszczu cz.porz.
ekstrakt: 12x147g/l=1764g 1,5x137g/l=205,5g
cukier: 12x90g/l =1080g 1,5x75g/l =112,5g
kwas: 12x13g/l =156g 1,5x30g/l = 45g

Otrzymujemy 13,5 l moszczu o:
ekstr. 146g/l ; cukier 88g/l ; kwas 15g/l

Zamierzam zrobić winko półsłodkie 14% i kwas. 7,5g/l
15/7,5=2 -do każdego 1l moszczu dodamy 1l wody z cukrem.
14% alkoh. 140x1,70=238g/l
2l x 238g/l=476g
476g - 88g = 388g -tyle cukru w 1l syropu
388x0,6=232,8ml
1000-232,8=762,2ml -tyle wody w 1l syropu
Otrzymujemy:
13,5l moszczu ; 5,2kg cukru ; 10,3l wody
Łącznie to 27l nastawu.

A teraz mój przepis:
zał. 12l soku z 24kg wiśni i 1,5l soku z 3kg cz.porzeczki.

Wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki zalać 4l wody
z dodatkiem Pektopolu. [zakładam, że zmieści się w poj.33l]
Po 24h wyjmujemy i odciskamy w szmatce owoce.
Sok z powrotem do pojemnika fermentacyjnego.
Powinniśmy otrzymać 17,5 l płynu.
Dodajemy pożywkę Activit i drożdże Bayanus [nie pienią się]
i czekamy jakieś 2 dni aż drożdżaki namnożą się.
Następnie dodajemy 3kg cukru w 4l wody [ogł. 180g/l 23,3l]
Po przefermentowaniu dodanego cukru dodajemy pozostałe
2,2kgcukru w 2,3l wody [ogółem 82g/l 26,92l]
Łącznie po 4-5 tygodniach fermentacji w pojemniku 33l
zlewamy do balona 25l pod korek i do piwnicy.
Przy następnym zlaniu dodajemy syropu tak aby uzupełnić
niedobór wina w balonie i osiągnąć cukier smakowy ok.80g/l
uff
:sloik:
Cytat:Wysłane przez parafka
Wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki zalać 4l wody
z dodatkiem Pektopolu.

napisz jak drylowałes porzeczki, bo ja sie od kilku lat zastanawiam, jak to zrobić.

I koniecznie, jak zaczniesz robić to swoje wino, wrzuć dane rzeczywiste, to porównamy.
Wino z wiśni jest super. Z porzeczkami mi nie smakowało tak bardzo (czerwone).
cz. porzeczka - czarna czy czerwona ?
ja z kolei niedryluje wisni i porzeczki winko ma szwestkowy aromacik ale za to długo nietrzymam owocu w balonie i jeszcze do tego dodaje maline sprawdzony przepis od lat :slinka:
Cytat:Wysłane przez parafka
Wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki zalać 4l wody
z dodatkiem Pektopolu. [zakładam, że zmieści się w poj.33l]
Ja bym już tutaj dodał drożdże i pożywke, po co robić bakteriom okazje? Oprócz wydrylowania rozdrobniłbym dokładnie owoce (wiertarka z odpowiednim mieszadłem lub blender).

Te wartości składu owoców to masz rzeczywiste czy z literatury? Jeżeli to ostatnie to najlepiej bedzie zweryfikować.
Dido:
Drylować będę drylownicą z euro-win.
Porzeczki czarne.

Moonjava:
Boję się fermentować miazgę bo nie wiem czy
wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki z 4l wody
zmieści mi się w pojemniku 33l i nie pójdzie na spacer.
A jeśli chodzi o bakterie to rozważam zalanie owoców gorącą wodą -choć trochę smaku może uciec.
Co do rozdrabniania blenderem to obawiam się o klarowność.
Moje rodzynki z ostatniego wina kroiłem na pół i wyssało
z nich cały smak. Tak więc myślę, że zwyczajne pogniecenie będzie OK.
Skład owoców. Wyczytałem u Cieślaka, że z 10kg wiśni mamy 4-5l soku,
a z 10kg porzeczki czar. mamy 5-6l soku.
Dla obu owoców przyjąłem 5 litrów a dalej liczyłem sam na piechotę. -wzorem z książki.
Jak faktycznie zacznę robić to zawiadomię o postępach.
Teraz czekam na odp. ceny wiśni.
Cytat:Wysłane przez parafka
Boję się fermentować miazgę bo nie wiem czy
wydrylowane 24kg wiśni i 3kg cz.porzeczki z 4l wody
zmieści mi się w pojemniku 33l i nie pójdzie na spacer.

zmieści się i nie powinno pójść na spacer. Chociaż, jak to się mówi, NIGDY NIE MÓW NIGDY.
Mieszaj co jakiś czas zawartość pojemnika i powinno być ok. Ja mieszałem 1-3 razy dziennie - całym pojemnikiem (nie otwierałem) i było ok.
[Ja bym już tutaj dodał drożdże i pożywke, po co robić bakteriom okazje? ]

A może by przed pekto zapodać piro? Wytłukło by to zwierzęta :)
Też można. :) Tylko trzeba zrobić "odstęp" np. 30 min. bo piro osłabia działanie pekto.

Ale bez fermentacji wino nie bedzie miało części związków tzn. tych rozpuszczalnych w alkoholu. Wyługują sie tylko te rozp. w wodzie.
Moje wisnie juz prawie dojrzale. zeszlorocznego wisniowego jeszcze mam duzo, wiec w tym roku sprobuje zrobic wzmacniane ala sherry. Robilem juz kiedys dawniej i wyszlo niezle 19%. Nawet trudno bylo odroznic od kupowanego. Natomiast czeresnie latos mi wymarzly, a reszte wyjadly szpaki. Nawiasem mowiac u nas w marketach czeresnie po $5.50 za funt. Katastrofa.:placze:
Cytat:Wysłane przez Pigwa Nawiasem mowiac u nas w marketach czeresnie po $5.50 za funt. Katastrofa.:placze:

Około 36 zł za kg :glupek::glupek::glupek:
Cieszę się , że mieszkam w Polsce i czereśnie kupuję po 4 zl za kg. Nie cieszę się za etylinę która kosztuję 4,35 za litr:glowa_w_mur::glowa_w_mur::glowa_w_mur:. Dobrze , że na gazie śmigam.
Pigwa,

Pojechalismy do Michigan na zbieranie i byly czarne (Bing) czeresnie po $1.99, a wisnie po $0.75 za funt. 2 tygodnie temu kupowalem czeresnie po $0.59 za funt (z Washington State) w miejscowym markecie. Nastawilem wino z mieszanki wisniowo - czeresniowej plus nalewki wisniowa i czeresniowa na spirytusie. Zapraszam do Chicago na degustacje.