17-07-2006, 14:39
Niebawem zamierzam wstawić winko z wiśni. Wydrylowane wisienki będę fermentował w miazdze. Jak długo należy owe wiśnie fermentować?
Cytat:Wysłane przez veehAlbo kupić kiepską drylownicę... część pestek nolens volens w owocach się zachowa
Sugeruję jednak dorzucić trochę pestek.
Cytat:podpis kol. hamfastPędzić, to można co najwyżej bimber...
Sztuka pędzenia wina ociera się o magię. I, przy zachowaniu odpowiedniego rytuału, napój powstaje iście magiczny!
Cytat:Wysłane przez veeh
Ja fermentowałem jakieś 2 tygodnie. Skuktów negatywnych nie zaobserwowałem.
Cytat:Wysłane przez greg_x
Cytat:podpis kol. hamfastPędzić, to można co najwyżej bimber...
Sztuka pędzenia wina ociera się o magię. I, przy zachowaniu odpowiedniego rytuału, napój powstaje iście magiczny!równie dobrze mógłbyś napisać, że pędzisz kanapki na śniadanie
![]()
Cytat:Wysłane przez hamfast
Ja nastawiłem 26.07 miazgę wiśniową do fermentacji. Miałem 10 litrów miazgi (po drylowaniu przemieliłem jescze wiśnie w maszynce do mięsa). Dodałem do tego 1 cukru + 2 litry wody i matkę drożdżową.
Acha! I jeszcze 2 cytrynyMam przepis, gdzie na 10 litrów nastawu daje sie 10 g kwasku. Ja dałem 2 cytryny. Zawsze to naturalniej
Balon mam 20 litrowy, więc po weekendzie oberwę jeszcze 2 wiadra wiśni i do miazgi !