Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Problem z CIOCIOSANEM - Goryczka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Niedawno była pierwsza degustacja mojego Ryżowego Ciociosanka. Winko nie jest jeszcze do konca klarowne, jednak juz w jego smaku czuć goryczkę. Wedlug mnie jest to zasługa piołun, których mimo wszystko dodałem niewiele (3łyżeczki na ok 35litrów nastawu)

Czy zna ktoś jakiś sposób, żeby pozbyć się niechcianej gorzyczki albo chociaż ją złagodzić??

Skrzych

Przeca to młode wino - nawet nieklarowne, to cóż sensownego mozna powiedzieć o jego smaku?
Poczekaj trochę, daj się mu sklarować, uleżeć ustabilizować. Dopiero po III obciągu (za jakieś pół roku bedzie można zdegustować i wstępnie osądzić.

Krzysztof