Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: odporność drożdży na alkohol
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
mam pytanie
na które nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi
na opakowaniu ani na stronce nie moge sie doszukac
jak duże stezenie alkoholu są w stanie wytrzymać
poszczegolne drożdze z firmy Biowin.
licze na Wasze doświadczenie.
najbardziej interesują mnie TOKAY , MADERA i BURGUND.
teoretycznie to zadne chyba nie pociagna wiecej niz 17,5%.. czyli tu zdechna... a praktycznie... ?

mnie tam najwiecej wychodzilo cos kolo 17%.. wiec co dolej to nie wiem
zamierzam nastawić 54 L czarnej porzeczki na wino wytrawne 18% i zastanawiam sie
czy kiedy pomieszam te 3 matki czyli tokay madera burgund , bedzie miało to jakiś sens , bo i tak chyba przetrwaja najsilniejsze,
doradzcie!

ps. w uniwersalne wogole sie nie pakuje bo to porazka
A jaki sens ma mieszanie trzech różnych rodzajów drożdży ?:niewiem:
ano sens jest taki ze z założenia chciałem osiągnąc jak najwyższe stezenie % wiec kiedy pomieszam 3 rodzaje przetrwają i tak najsilniejsze.
według przepisu do czarnej porzeczki musi być wzmocniony zaczyn drożdzowy.
byćmoże błędnie interpretuje to .
prosze o podprowadzenie na włąściwy tor.
sprawa droga lepiej kupić owoce i wyciskac sok czy kupić sok w kartonach , jezeli w kartonach to jaki :)
Ze starego wino.org.pl
# Wina białe, lekkie - Chablis, Sauternes, Riesling
# Wina białe, średniej mocy - Bingen, Steinberg, Sauternes, Tokaj, Johannisberg
# Wina białe, słodkie, deserowe - Bingen, Tokaj, Madera, Sherry
# Wina czerwone, lekkie - Bordeaux
# Wina czerwone, średniej mocy - Bordeaux, Bingen, Chambertin, Burgund
# Wina czerwone, słodkie, deserowe - Port, Malaga, Burgund

Zależy czy chcesz robić wino czerwone czy białe... Bo jak tradycyjnie miazga to wyjdzie ci z pewnością czerwone... troche dziwne te MD pomieszałeś. Rozmnóż porządnie tego Burgunda, przez jakiś tydzień (sukcesywnie zwiększaj objętość i dosypuj cukru, tylko ważne zebys objętość zwiększał bo w końcu dociągniesz do 15 Voltów na MD :D ). Odporność normalna jak do deserowych do circa 17*.

A już inna sprawa, że z czarnej porzeczki, mocne deserowe wytrawne wino będzie wg. mnie niepijalne :big:
pzdr
fea
aha , dzieki fea
posłucham Twojej rady
izrobie słodsze
poza tym jeszcze nie pomieszałem drożdzy...
tak jak mówisz rozmnoże Burgunda odpowiednio
i zapodam do fermetatora
wacham sie tylko nad kupnem owoców i fermetowaniem w miazdze , a kupnem soku w kartonie.
pozdr
Moje jabłkowe z kartonu pozostawia wiele do życzenia... niektórzy zachwalają, ale dla mnie swieży owoc nie ma porównania z pasteryzowanym sokiem z kartonu. Pamiętaj, że super ważną sprawą (i fajną) jest to, że czarna porzeczka ma obok dzikiej róży największą ilość wit. C ze wszystkich jadalnych owoców w Polsce. Ponad 4 krotnie większą od cytryny, która nie wiem czemu jest uważana za symbol wit. C . Takie wino można pić na przeziębienia w zimę i ma fest lecznicze działanie. Ważne żeby przy robieniu grzańca nie przegrzać pow. 65-70* i masz raz, że rozgrzewające, dwa, że autentycznie leczące. Wino jest jednym z najdoskonalszych metod zakonserwowania owocu.
pzdr
fea
PS. Tylko nie spieprz za przeproszeniem tej witaminy C przy nieodpowiedniej technologii wyrobu ;)
już zagłębiam sie w lekture :helo: