Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Łódzkie - Łódź i okolice
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
PPHU BIOWIN
Łódź, ul. Pryncypalna 129/141. www.biowin.pl

akcesoria do produkcji piwa, wina tj. prasa, pojemniki do fermentacji, termometry, drożdże winiarskie
sprzęt do destylacji
W&W Hurtownai Artykułów Gospodarstwa Domoweg
93-231 Łódź
ul Dąbrowskiego 247/249 (wjazd od ulicy Lodowej 99a.)

Bardzo ciekawa hurtownia można w niej kupić również wiele akcesorii winiarskich m.in. drożdże, wężyki, korki, butelki, balony, winomierze itp.

Sam się w niej zaopatruje a ceny są bardzo przystępne :)
A tu strona internetowa z ofertą hurtowni:

http://www.wiw.lodz.pl/
Struga 11, róg Wólczańskiej,

sklep z art. BIOWINU

Drożdże, pożywki, balony, pojemniki plastykowe, wężyki, butelki, korki, rurki fermentacyjne, winomierze, środki do klarowania, szczotki do mycia balonów i butelek, itd. itd. Ceny ok.
to tak dla osób raczej z okolic Koluszek bo może się pokaże ktoś nowy:)

Sklep przy Centrali Nasiennej na ulicy Polnej
w ofercie posiada asortyment BIOWIN'u
balony i inne artykuły szklane są nieco tańsze niż w firmie (jest to rząd kilku(nastu) groszy
SLINAP
ul. Limanowskiego 129

Szkło laboratoryjne i nie tylko, balonów tam nie ma, ale jest wiele innych przyrządów przydatnych przy wyrobie alkoholi wszelakich
Bałucki, a w zasadzie Dolny Rynek... Jak sie trafi.... balony, baloniki...
Wiem, że to nieeleganckie miejsce, ale w OBI na szparagowej widziałem jakiś czas temu BARDZO DUŻO balonów do wyrobu wina (od kilku do 75 litrów)
Jest hurtownia na Brukowej - naprzeciwko Pojezierskiej z lekkim ukierunkowaniem w stronę Limanowskiego
Wczoraj zauważyłem w OBI na Rokicińskiej sporo sprzętu z biowinu na dziale ogród, tak ze wszystkiego po trochu wystawili.
Kosze wiklinowe mają też w Castoramie, na balon 25l kosztuje ok 22zł. Są też na 35litrowe, ale droższe.
a może wiecie gdzie można w ż Łodzi kupić cukier tzw zanieczyszczony ze zmiotek- proszę na PW
Cytat:Wysłane przez fuzione
a może wiecie gdzie można w ż Łodzi kupić cukier tzw zanieczyszczony ze zmiotek- proszę na PW

Taki cukier to sam bym kupił.
Eeee, raczej nie ma szans, wszystko biorą cukiernicy:diabelek:

A na poważnie, można popytać w hurtowniach spożywczych, czarno to widzę, kiedyś można było taniej kupić cukier luzem w cukrowniach, ale czy to jeszcze aktualne??
Czy jest może ktoś z Sieradza kto wie gdzie w naszym pięknym mieście można kupić cukromierz?
Z Twoich okolic jest Sawer, jeśli masz problem z zakupem sprzętu winiarskiego to polecam wycieczkę do Biowinu lub sklepy internetowe.
Tja. Pewnie będę musiał się kopnąć do Biowinu którego sklep znajduje się (ku mojemu miłemu zaskoczeniu) w Łodzi. Hmmm Tylko jak się do niego dostać?(mam na myśli transport po Łodzi.)
Jeśli z dworca Kaliskiego to polecam autobusem linii 52 do ul. Karpackiej, a następnie ok 10-15 minut dojścia pieszo na ulicę Pryncypalną do Biowinu
Ok. Dzięki Ci. Pewnie niedługo się wybiorę.
Gdzie w łodzi można zakupić drożdże od Zamojskich?
Byłem na Struga 11 i mają tam tylko Biowin.
(28-03-2011, 12:35)Daetorian napisał(a): [ -> ]Gdzie w łodzi można zakupić drożdże od Zamojskich?
Byłem na Struga 11 i mają tam tylko Biowin.

Witam Kolego.

Raz w tygodniu jesteśmy regularnie w Łodzi z dowozami zamówionego towaru dla naszych Klientów.

Miejsce spotkania przeważnie parking McDonald na skrzyżowaniu ulic Pabianickiej i Jana Pawła, preferujemy godziny wczesne. Często (aczkolwiek nieregularnie) zahaczamy o Widzew, Śródmieście, Teofilów. Jesteśmy elastyczni jak chodzi o termin i lokalizację - wszystko właściwie jest do porozumienia.

Drożdże Zamojskich: http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-naw...12535.html

(prócz tego Bayanusy G-995, IOC, drożdże z Multimexu oraz Biowinowskie)

Nasze aukcje: http://allegro.pl/show_user_auctions.php...nge_view=1

Nasz e-sklep (ciągle dopracowywany, choć już W PEŁNI funkcjonalny): http://www.winodomowe.pl

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę o kontakt dowolną drogą.

Z pozdrowieniami,
Łukasz
Ostatnio zaopatruję się w sklepie przy ulicy Łęczyckiej 11/13 (niedaleko Przybyszewskiego). Mają naprawdę duże zaopatrzenie. Wszystko co ostatnio potrzebuję, kupuję u nich. Ceny też są dobre, taniej jak w biowinie ;)
Tutaj jest ich profil na allegro:
http://allegro.pl/listing/user/listing.p...d=33542714

Oprócz akcesoriów winiarskich posiadają dużą gamę przypraw oraz rzeczy do wędliniarstwa.

Naprawdę polecam :)

Pozdrawiam
Wie ktoś gdzie w Łodzi można dostać drożdże do miodów pitnych??
Z jakiej dzielnicy jesteś? I co masz na myśli "do miodów"? Do miodów nadają się różne drożdże:)
Retkinia, aczkolwiek jestem zmotoryzowany więc lokalizacja sklepu to nie problem. Do miodów mam na myśli drożdże dedykowane stricte do produkcji miodu pitnych, a nie drożdże do produkcji win nadające się również do miodów. Zrobiłem kiedyś trójniaka, ale zupełnie nie pamiętam jakich drożdży użyłem, a nie zapisywałem wtedy nic. W Praktikerze w M1 nie było, w Leroy w Manufakturze również nie widziałem, Biowin nie posiada..poradzisz coś? Planuję nastawić trójniaka jeśli to ma znaczenie.
Cytując ze strony Łódzkiego Klubu Winiarzy:
"Do fermentacji miodów zalecane są następujące szczepy drożdży : DSM Fermichamp, DSM Fermivin PDM, EnoVini (konfekcjonowane przez Biowin), Lallemand L-43, G-995, BC 103 Fermentis, drożdże miodowe Biowin, drożdże miodowe Johanisberg. "

PDM'y i EnoVini dostaniesz w Biowinie, ja ostatnio kupuje na ulicy Łęczyckiej 11/13, jest również asortyment Biowinu ale odrobinę taniej i chyba masz bliżej. Z tego co pamiętam są tam też drożdże do miodów od Zamojskich oraz G-995. Do trójniaka polecałbym G-995, pierwszy miód robiłem na Johannisbergach od Zamojskich, ale nie byłem zadowolony, ponieważ fermentowały bardzo długo i miód w końcu zatrzymał się na 14blg.

Pozdrawiam
Stron: 1 2