Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Mazowieckie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Piaseczno

LEROY MERLIN
wszystko z Biowinu. cały ,boży rok..są:
drożdze 2,5,
pożywki 3,
pektopol a 4,
balony z wąską i szer. szyją drogo!!;
fermentatory a 30 -40,
praska a 600 ,(!)
książeczka o wyrobie wina..a 14,
Wszysto do...piwa a 20 -40, butelki, korki,(do balonów i do butelek 0,75, kapslownice,stojaki,
Sklep Winohobby
ul. Zamoyskiego 49 lok.uż. 9
(vis a vis E.Wedel)
03-801 Warszawa

Byłem dzisiaj w sklepie WinoHobby i muszę przyznać że zaskoczył mnie duży wybór asortymentu winiarskiego, browarniczego
Po pierwsze bardzo miły pan sprzedawca - nie wciska na siłe a za to służy radą (konkretny gość - wie o co chodzi)
Ceny jak na warszawę jeszcze w miarę - są tańsze i droższe graty

Co do asortymentu to tak
Drożdże (w chłodnej lodóweczce) - biowinu, AnKa, Bayanusy i jakieś chyba szwajcarskie do restartów poza tym pożywki wszelkiej maści
Pektopol po 3,50 za najmniejszą buteleczkę
Rurki ferm. plastikowe - 3,60
Fermentatory od chyba 5l do 60l (te były fajne jak beczka z rurką plastikową za 56 zeta) reszta cen to różne kupiłem 30l za chyba 26
Gąsiry od najmniejszych do największych oraz spory wybór tych z dużymi szyjkami - co ciekawe w sklepie są do tych dużych szyjek wszystkie rozmiary wielgaśnych korków
poza tym wiele preparatów, wężyki silikonowe, lejki, miarki, filtry, materiały filtracyjne, dużo butelek o dziwnych kształtach. Poza tym jeszcze można kupić tam jakieś browarki z całej polski i winka - duży wybór. Co do browarnictwa to widziałem że chyba jest wszystko - nie robie piwa więc nie wiem ale było sporo chmielu, jakiś pusze coopers czy jakoś tak, całe zestawy do zrobienia 23 l piwka i takie tam inne piwowarskie gadżety.

Generalnie polecam bo jest wszystko - co do cen widziałem w innych sklepach niższe i wyższe (w tym sklepie jest to wypośrodkowane) Można za jednym zamachem kupić dosłownie wszystko do zrobienia winka - hehehe a obok jest sklepik gdzie można zapodać jakieś owoce
Sklep "PIWOWAR" W-wa ul.Słowackiego tel. 022-832-31-62
Przesympatyczna obsługa w osobie p.Magdy - właścicielki.
Asortyment winiarski i piwowarski-fachowe doradztwo.
Sklep jest firmowym p-tem sprzedaży Browamatora oraz posiada asortyment Biowinowski oraz f-my Anka.Mają w ofercie także gotowe piwa z małych ciekawych browarów z całej Polski.Widziałem także fajny sprzęt do termokoncentracji wina , w rozsądnej cenie i wyroby bednarskie -kufle i bukłaki klepkowe oraz beczułki f-my Pawłowianka.
Radom - Centrum M1 - Real - praktycznie wszystko
Kozienice - sklep p. Korduli przy ul. Warszawskiej - dymiony, drożdże, pożywka, korki, rurki ferm
Pytanie do Warszawiaków - czy w IBPRS na Rakowieckiej sprzedaja jeszcze drożdże winiarskie? - w swoim czasie były bardzo dobre (jedyne drożdże , ktore faktycznie mozna wsypac do balona i juz).
??
Na rakowieckiej drożdze dalej sprzedają. Co prawda teraz na parterze (chyba pokój 25 B). Ja płaciłem za opakowanie bodaj 5 zł, ale mogło się to zmienić dawno nie byłem..
W tej chwili drożdże + pożywka na Rakowieckiej kosztują 7+3 zł. Są to drożdże suszone aktywne i rzeczywiści są super (warte tej ceny). Polecam wszystkim zawsze tam kupuję i nigdy nie żałowałem. Można je rzeczywiście wsypać bezpośrednio do balonu i niczym się nie przejmować. Przez pierwsze trzy dni trzeba zatkać balon tylko watą a dopiero po tym czasie dajemy rurkę. W tym roku już tak robiłem z truskawkami, a teraz pora na jabłka.

Na Senatorskiej 24 w Warszawie jest jeden sklep a tuz obok na Elektoralnej 13, sklep firmy "Biowin". Ale ja polecam ten pierwszy wszystko co niezbędne się znajdzie i nieco taniej niż na elektoralnej.
Witam ,dzięki Ajkaz za info,do Wa-wy nie mam daleko: a teraz info o Piasecznie:
1)"bazarek" w Piasecznie oferuje drożdże "Zamojskich"wraz z pożywką za 3złote- tylko drożdże "sherry"mają, suche oczywiście..te wtorebce papierowej;
2) LE ROY obniżył ceny na"biowin"- drożdże 1,60 złotych pol. - 1 opakowanie, pektopol w20 stopieńkach za 2,99; reszta po staremu...
Pozdrawiam.
Castorama - Targówek, balony 5 l po niecałe 10 zł
Płock Nomi Korkownice,korki, balony,butelki,etykiety nawet są nalepiane (kupiłem sobie takie) na ceny dokładnie nie patrzyłem ale balon 54l 105zł 34l 75zł drogo strasznie..
Uzupełnienie do Piwowara
http://www.piwowar.com.pl/
jedna tylko uwaga P.Magda jest zarazem właścicielką i chyba jedyną osobą (chyba proszę zauważyć) która tam pracuje, najlepiej zadzwonić przed wizytą, pomoże to dowiedzieć się czy jest towar i czy w danym dniu można go nabyć.

Co do Rakowieckiej, kupowałem w 06.2008 ciągle są czynni i aktywni. Faktycznie pokój chyba 25 B (są na parterze wywieszone kartki na filarach by trafić do pokoju gdzie są sprzedawane potrzebne nam artykuły)
Ja natomiast znam bardzo ciekawy sklep i winiarnie zarazem w samym centrum Warszawy, Korkociąg. Stoi przy ulicy Emilii Plater 9/11 nie jest to wprawdzie jedynie sklep bo znajduję się tam również bardzo przyjemna winiarnia i bistro. Specjalizują się w winach węgierskich to na pewno. Poza tym mają również szeroką ofertę. Ale przyznam, że nie spodziewałem się nawet, że istnieje tak obszerna oferta tokajów.
Cytat:Wysłane przez Miodowar
(...)ciekawy sklep i winiarnie zarazem w samym centrum Warszawy, Korkociąg. Stoi przy ulicy Emilii Plater 9/11 (...)

A mają tam jakieś akcesoria winiarskie?
Bardzo dobrą ofertę zarówno butli, jak i drożdży i innych akcesorii ma sklep Ogrodniczy w Zielonce przy ul.Wyszyńskiego 11
tel 22 761 11 30
Witam,
Nowy sklep (ul.Piastowa 3a) z artykułami do wyrobu piwa,wina i destylatów.
Wypożyczalnia korkownic, destylatorów, młynków i pras.
Konkurencyjne ceny.
Pozdrawiam,
Paweł
Czy w tym sklepie w Otwocku można kupić ładne karafki i szklaneczki oraz jakieś ozdobne butelki??
Szydłowiec

W Szydłowcu całkiem dobrze wyposażony w akcesoria winiarskie (szkło, rurki, drożdże itd.) jest sklep AGD Prymus, który znaleźć można przy dworcu PKS.

Pozdrawiam
(22-01-2011, 17:38)markus383 napisał(a): [ -> ]Czy w tym sklepie w Otwocku można kupić ładne karafki i szklaneczki oraz jakieś ozdobne butelki??

Sklep nie pali się z odpowiedzią więc ja ci podpowiem. To jest ich strona. Ale skoro jesteś z Otwocka to nie łatwiej tam podejść/podjechać?
podaję link do OGRODNIK24 internetowy sklep ogrodniczy w Zielonce. Można zamówić na allegro balony oraz inne ciekawe rzeczy do wytwarzania wina. Odbiór osobisty lub wysyłka.
http://allegro.pl/sklep/4187318_ogrodnik...ogrodniczy
W sezonie bardzo duży wybór drożdży oraz wszelakiej pojemności balony.

stefan84

W miejscowości GÓRA KALWARIA powstał fajny nowy sklep ze wszystkim co się zamarzy do wyrobu win piwa wódek.
Właściciel jest bardzo miły i poddaje sporo dobrych przepisów i pomysłów. Warto z nim pogadać a on chętnie coś podpowie i doradzi. POLECAM!! ponadto sprzedaje kawy herbaty i przyprawy (na wagę) Polecam herbatke owocową "Wiśnie z Rumem" i "Grenada" są super.

Adres
PIEPRZ & WANILIA
Góra Kalwaria
ul. Pijarska 57
603834455
Siedlce

W Siedlcach najlepszym sklepem gdzie można znaleźć akcesoria winiarskie jest bez wątpienia ''Woźnica''
Znajduje się ona na samym początku ul Kilińskiego przy PKP.
Można znaleźć tam wszelakie balony, drożdże (różne), pożywki, rurki, korki, butelki

Ceny:
Drożdże i pożywki to 1,80 zł.

Korki w zależności od rozmiaru ok 3zł

Rurka fermentacyjna 2zł

Balony- ceny podobne jak na allegro z przesyłką

Butelki - 1,50zł za sztukę standard zielone

Są też w Siedlcach 2 inne sklepy:
Atlas ul. Pułaskiego przy placu i sklep z artykułami domowymi przy skarbówce na ul Piłsudskiego. Niestety tam nie kupimy drożdży ani pożywek. Znajdziemy za to szkło (bardzo mały wybór) korki rurki i cukromierz Biowinu. Ceny podobne, lecz taniej jest i tak u ''Woźnicy''
Ps., Jako stały klient ''Woźnicy'' pewnego dnia udałem się po cukromierz. Niestety nie mieli go nigdy w asortymencie. Kupiłem go następnego dnia w Atlasie. Wracając wstąpiłem i uprzejmie poinformowałem, że głupotą z ich strony jest tracić klientów na rzecz innych sklepów skoro mają największy asortyment a nie posiadają niektórych podstawowych rzeczy. Parę dni temu kupowałem ponownie u ''Woźnicy'' i cukromierze leżały w pudełku na widoku :)

Witajcie,
Jestem nowa na forum aczkolwiek śledzę kilka tematów od paru tygodni. Już poznałam zasady produkcji wina domowego:D

Obecnie jestem na etapie kompletowania sprzętu. Mam do tego parę pytań.
1. Czy mógłby mi ktoś polecić dobry sklep, w którym zaopatrzę się w sprzęt (chodzi mi o "dobry" sprzęt na lata), który mi posłuży i potomnym:)
2. Jestem z okolic Grójca więc proszę o info w tych regionach, ewentualnie Piaseczno - tam pracuję i mam łatwy dostęp.
3. Co na początek powinnam mieć aby rozpocząć swoje pierwsze winko? Oczywiście wiem już o: balonie, butelkach, rurce fermentacyjnej, korkach. Potrzebuję dokładne info o drożdżach i innych specyfikach do wina.

Pozdrawiam,
Magda
(31-08-2012, 07:40)Madzialena napisał(a): [ -> ]1. Czy mógłby mi ktoś polecić dobry sklep, w którym zaopatrzę się w sprzęt (chodzi mi o "dobry" sprzęt na lata), który mi posłuży i potomnym:)
2. Jestem z okolic Grójca więc proszę o info w tych regionach, ewentualnie Piaseczno - tam pracuję i mam łatwy dostęp.
3. Co na początek powinnam mieć aby rozpocząć swoje pierwsze winko? Oczywiście wiem już o: balonie, butelkach, rurce fermentacyjnej, korkach. Potrzebuję dokładne info o drożdżach i innych specyfikach do wina.

Bardzo polecam zakupy w internecie - szybko miło i przyjemnie -poza szkłem oczywiście. Jest sporo dobrych sklepów internetowych, o których była juz mowa na forum. Ponadto większość marketów (w szczególności budowlanych typu OBI, Praktiker) ma w swojej ofercie wszelkie akcesoria winiarskie.

CO do rzeczy potrzebnych (poza balonem z rurką), to do każdego wina będziesz potrzebować: surowiec :D (owoce, soki, itp.), drożdże (najlepiej chyba aktywne - ze względu na wygodę i łatwość przygotowania), pożywkę, woda, cukier i tyle.

Dodatkowe bardzo przydatne akcesoria: cukromierz, rurka do spuszczania wina. Aha i pirosiarczyn potasu - do dezynfekcji sprzętu i ew. ubicia zbyt żywotnych drożdży.

I mozna działać :-)))))

Pozdrawiam
MILBAS
A polecasz jakąś konkretną firmę drożdży i pożywki? Preferuję winko o mocy 13 - 15% słodkie. Jakie drożdże będą najlepsze do takiego winka? :big:
Siedlce

Sklep "Destylacik" na ul. Rynkowej.
Można tak kupić wszystko do produkcji wina,piwa,wódki itp.
Można też wypożyczać sprzęt.
No i fachowe porady,co też jest ważne.
Stron: 1 2