witam!
w tym roku planuje zrobic pierwszy raz winko z czarnej porzeczki i dlatego mam 3 pytania:
- ile litrów soku wychodzi z kilograma owoców lub na odwrót ile kg porzeczek trzeba na litr soku??
- czy na porzeczkowe fermentuje sie sam sok czy tez miazge?
- jakie drozdze najlepsze na porzeczkowe?
- czyli 0,7 l z kg tak?
- wlasnie mialem watpliwosci z ta miazga bo znalazlem przepis w ktorym byl sam sok a boje sie ze jak nie bede fermentowal miazgi to znowu mi wyjdzie różowy kolor tak jak przy winogronowym..
w takim razie ja tez bede fermentowal miazge do pierwszego odciagu..
Dzieki za odpowiedz! pozdrawiam!
winko juz sobie bulka w balonie.. zrobilem nastaw na 10 l i wrzucilem razem z owocami do balonu 15 l.. po pierwszym zlewaniu przeleje do dwoch 5 l..
robilem wg. przepisu z old.wino.org.pl i po dwoch dniach winko ruszylo.. porzeczkami mi pachnie w pokoju
pozdrawiam!
sprawdzalem pojemonosc wszystkich balonow jakie mam w domu.. ten 15 l w zasadzie zmiesci 16 l.. nastaw zrobilem z lekkim zapasem takze nie powinno byc zle
No ja mam "15" w ktorych do pelna jest troszeczke ponad 14,5 litra...
a te 0,7 litra soku z kilograma owocow to przy dodaniu pektopolu, bowiem standardowo uzyskuje sie ( normalnie) okolo 0,6-0,65 litrow soku.
öäüß
Mam takie pytanie techniczne:
- mam 3 krzaki czerwonej porzeczki, i chcę rwać owoc na raty.
Czy część oberwanych porzeczek mogę trzymać w garażu przez np 4-5 dni? I po tym okresie użyć owoc do fermentacji w miazdze?
Czy muszę trzymać owoc w zamrażarce?
Przez 4-5 dni mogą się tam różne rzeczy robić na tych porzeczkach, wg. mnie znacznie lepszym pomysłem jest zostawić je na tym krzaku już. Zamrażara jest najlepszym wyborem jeśli już trzeba zebrać.