Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Gruszka-Wisnia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jest to moj pierszy post wiec zaczne od przywitania sie z kolegami i kolezankami z winiarskiej braci :szampan:

A teraz opisze problem :

Chce zrobic wino gruszkowo-wisniowe a z tego co wyczytalem dowiedzialem sie ze w gruszkach jest malo kwasu a idac tym tropem postanowilem dodac wisnie do zestawu gdyz one wydaja mi sie kwasne ;).

Chce zrobic wg przepisu (dane na 10l):

5kg gruszek (Klapsa)
3kg wisni
4l wody
2,8 cukru

Teraz moje pytania:

W jakiej ilosci dodac kwasku lub soku z cytryn (o ile beda w ogole potrzebne) (byc moze jakies rady co do zmiany proporcji przepisu) ?

Czy gruszki ktore jeszcze nie dojrzaly (twarde jak piorun lecz slodkie) nadaja sie do wyrobu wina ?

Pozdrawiam i dziekuje za szybkie odpowiedzi :uff:
Kwasku nie dodawaj.
Klapsa na wino to nie jest zbyt dobry pomysł, moim zdaniem, ale...
Niedojrzałe w żadnym wypadku!
Dzieki za odpowiedz w takim razie poczekam jeszcze miesiac az dojrzeje (Klapsa) bo taka akurat posiadam w duuzej ilosci.