Na wstepie witam wszystkich.
Drodzy winiarze, mam bardzo naglacy problem dot. pierwszego w moim zyciu wina.
Mam balon 15 l i chcialem zrobic w nim jakies 12 litrow wina wisniowego. Przepuscilem przez sokowirowke juz okolo 5 kg wisni i z tego powstalo mi niecale 4 litry czegos co ciezko jest nazwac sokiem. Jest to taka mieszanka , sok na dnie a na gorze pelno miazszu i innego badziewia. Wyglada to tak ze w tych 4 litrach 15% to sok a reszta ten syfek. Bardzo prosze o szybka odpowiedz co z tym wszystkim zrobic.. na mojej wisience nie ma juz owocow zeby zebrac na wino po zmarnowaniu tego.
Prosze o pomoc
Najlepiej zrobisz, jeśli ten sok (z całym syfkiem) i to co zostało z wisienek - te wytłoczyny - wrzucisz razem to balonu dodasz MD, szczyptę pożywki, odrobinę wody z niewielką ilością cukru i pofermentujesz to razem przez parę dni. Potem wszystko odciśnij. Robiąc tak uzyskasz wszystko co wisienki mają najlepsze w sobie. Ideałem byłoby gdybyś miał pektopol i dodał 1ml do tego wszystkiego- całość ładnie by się upłynniła.
Pektopol moge kupic. Jesli to sie na cos nada , to powiedzcie ile tego dodac.. A poza tym ile jeszcze tej miazgi powinienem miec na 12 l wina? ja liczylem tak z 7 litrow soku ale teraz to nie wiem ile ma byc... Tak samo ta fermentacja w miazdze to dla mnie czarna magia.. Co prawda czytalem troszke na forum , ale w nerwach i malutko.. Jesli byl taki temat gdzie jest to lopatologicznie wylozone bardzo prosze o przywolanie go, a jesli nie to prosze o jakies podpowiedzi tutaj.
Dziekuje
Na 12 litrów wina byłoby ok. 7-8l soku (10kg owoców), wtedy powinno wyjść zacne w smaku i kolorze winko.
Cytat:Wysłane przez moonjava
Za Cieślakiem: z 10 kg wisni -> 4-5L moszczu.
1- pektopolu na taką ilość wystarczy 1ml
2- na 12 litrów wina 7 litrów moszczu bedzie ok
3- na 7 litrów moszczu będziesz potrzebował około 14kg wiśni sugerując sie tym co napisał mistrz moonjava
4- fermentacja w miazdze to jest to co napisałem w poście powyżej
Dziekuje bardzo za odpowiedzi. I jak zrobie to co kazaliscie, pofermentuje to 3-4 dni, odciagnac to , przefiltrowac, znowu zlac do balonu i dopiero dodac wode+cukier ? Czy dobrze rozumuje ?
Wybaczcie za laickie pytania i za leniwosc, ale jest to spowodowane tym ze czas mnie nagli, nie chce zmarnowac tego soku.
Cytat:Wysłane przez emto
Cytat:Wysłane przez moonjava
Za Cieślakiem: z 10 kg wisni -> 4-5L moszczu.
1- pektopolu na taką ilość wystarczy 1ml
2- na 12 litrów wina 7 litrów moszczu bedzie ok
3- na 7 litrów moszczu będziesz potrzebował około 14kg wiśni sugerując sie tym co napisał mistrz moonjava
4- fermentacja w miazdze to jest to co napisałem w poście powyżej
A co już było niejednokrotnie tu poruszane, normalną rzeczą staje się, w erze pras do owoców i pektopolu, wydajność wiśni w granicach 70-75%.
EDIT: mnie więcej jak7l z 10kg nie udało się "wycisnąć".
Cytat:Wysłane przez Jedrush
pofermentuje to 3-4 dni, odciagnac to , przefiltrowac, znowu zlac do balonu i dopiero dodac wode+cukier ? Czy dobrze rozumuje ?
Osobiście to do tej miazgi dałbym na początku 1 litr gorącej wody z ok 200g cukru, pektopol, no i oczywiście - po ostygnięciu - MD ze szczyptą pożywki. Po odcedzeniu odejmiesz objetość tego litra wody z cukrem i wyjdzie Ci ile masz czystego moszczu wiśniowego. Zmierzysz blg i dodasz odpowiednią ilość cukru i wody. Działaj Mistrzu! Nie damy ci zmarnować soku

Dzieki , podwinalem rekawy i biore sie do roboty
Wielkie dzieki raz jeszcze