przepisy mówią o wynikowym litrażu wina. natomiast ile kg wiśni mam wrzucić do balona 34L, by zachować proporcje? jestem leń i nie będę fermentować w miazdze. po prostu chcę wrzucić wiśnie (poświęcę się i wydryluję) do balona, zalać syropem cukrowym, pożywką i drożdzami. help

Cytat:Wysłane przez RAF
Jeśli nie będziesz fermentować w miazdze to niby co chcesz zrobić? W przepisie ze starej strony podają że na 10 litrów wina potrzeba 6,5 kg wiśni. Nie pytałeś już o to przypadkiem?
ale oni podają przepis, że te na 10 L potrzeba 6,5 kg, ale
jak dodasz wodę i cukier, to się za cholerę nie zmieściłoby
w balonie 10 L. chodzi mi o to, do podawanych proporcji
np. na 30 L, starczy balon 34L, czy jak to wszystko tam wrzucę,
to będzie np. 45 L? albo i więcej. a głównie chodzi o to,
ile litrów zajmuje 1 kg wiśni.
a co do miazgi, to źle się wyraziłęm - po prostu fermentacja
w obecności owoców, już w balonie. ale bez rozdrabniania.
tak jak widziałem wiele razy u ludzi, całe wiśnie bez pestek
w balonie.
Na pewno Ci się nie zmieści w balonie 10 l. Miałbyś problem ze zmieszczeniem nawet jeśli byś fermentował sam sok z wodą i cukrem bez wiśni a co dopiero z wiśniami. Poprostu musisz się zaopatrzyć w większy balon albo planować mniejszy nastaw i to już z samego soku wyciśnietego z owoców.
Ale to będą drylowane wiśnie

1 kg wisni po wydrylowaniu i ugnieceniu zajmie znacznie mniej miejsca, myślę że ok. 1 litra
Cytat:Wysłane przez sawer
Ale to będą drylowane wiśnie 
1 kg wisni po wydrylowaniu i ugnieceniu zajmie znacznie mniej miejsca, myślę że ok. 1 litra
a po co ugniatac. mój dziadek robił po prostu tak, że drylował
sobie i wrzucał do baniaczka. jak już baniaczek był wypełniony
wiśniami, to zalewał to roztworem cukru oraz drożdżami.
i tak sobie wymyśliłem zrobić to podobno zawsze dobrze
wychodzące wino. wiśnie jeszcze są, ale główne wątpliwości
miałem co do objętości 1 kg.
przed wyciskaniem soku z owoców jest u mnie obawa, że
pomimo tego, że mam plastikowy fermentator, to że mi
te wiśnie tam zgniją, albo nie będzie w ogóle soku, dalsze
dylematy: jak zmierzyć ile soku powstało, jak długo on
może stać i czy w lodówce też? i mnóstwo takich małych
wątpliwości sprawia, że chcę to zrobić jak najprościej się
da
