Niedaleko mnie rosną sobie takie krzewy. Wygląda mnie to na dr. ale widzialem na innych fotkach, że owoce są bardziej podłużne, te natomiast okrągłe. Być może to jakaś inna odmiana i szkoda żeby się zmarnowały

oto kwiat i owoc z tego krzewu.
dzisiaj leciał w tv program na temat dr. są specjalne uprawy, głównie chodzi o kwiaty które wykorzystują do konfitur itp.
To jest Rosa Rugosa po polsku róża pomarszczona inaczej kartofelroze.
Rośnie na osiedlach jako roślina ozdobna. Jeśli rośnie pomiędzy Zabrzem a Gliwicami.....ale tak to może być. Warto z niej usunąć nasiona, bo jest ich mnóstwo.
Lepszym surowcem jest Rosa Canina to ta właściwa dzika. Ma mniejsza podłużna owoce. Można ją oczyszczać z nasionek, usuwać reszki kwiatostanów, ale komu by się chciało.
wszystko jasne, rośnie jako roślina ozdobna, ale nie na osiedlu

a co do nasion to nie będę się w to bawil, wale całe do baniaka.
rugosa ma tez biale kwiaty, czy cos mi sie uroilo?
Idealna do umacniania zboczy. Kto widział Westerplatte wie zrozumie....
Róża dzika (R. canina) kwitnie w czerwcu i lipcu. Jak krzewy są zacienione to może w ogóle nie zakwitac.
W tym roku nie powinna już zakwitnąc.
Cytat:Wysłane przez jasszczur
rugosa ma tez biale kwiaty, czy cos mi sie uroilo?
Tak. Jest też odmiana z białymi kwiatami. Owoce normalne - jak u Rugosy

D.
Cytat:Wysłane przez Baca Baców
[...]
Lepszym surowcem jest Rosa Canina to ta właściwa dzika[...]
Uważam wręcz przeciwnie!
Krzysztof
Też wolę zbierac Różę pomarszczoną (fałdzistolistną):
1. Owoce są większe, szybciej się zbiera.
2. Występuje często w dużych skupieniach.
3. Owocki łatwiej się zbiera, ze względu na drobne kolce.
4. Owoce nie mają tak twardej skórki, więc się lepiej macerują w winach i nalewkach.
Cytat:Wysłane przez psiaku
Niedaleko mnie rosną sobie takie krzewy. Wygląda mnie to na dr. ale widzialem na innych fotkach, że owoce są bardziej podłużne, te natomiast okrągłe. Być może to jakaś inna odmiana i szkoda żeby się zmarnowały 
oto kwiat i owoc z tego krzewu.
Masz na myśli te krzaki koło ogrodników przy drodze do Ornontowic? To przecież sam ołow
pozdrowienia
Marcin
Roża pomarszczona jest o tyle lepsza, ze wina z niej zrobione sa bardziej aromatyczne i maja glebszy kolor.
A po drugie owoce sa wieksze i czas zbierania jest krotszy, wiec R rugosa jest lepsza