Gdańsk
1. We Wrzeszczu na wysepce są dwa miejsca dla nas:
- jeden to ogrodniczo-wędkarski sklep, gdzie można dostać balony(drogie), korki, rurki, pożywkę, drożdże, korkownice, i areometry - tyle zauważyłem
- kolejny sklep jest oddalony od w/w o jakieś 40m Jest to sklep z miodami i akcesoriami dla producentów miodu. Oprócz miodu można dostać tu
pojemnik fermentacyjny w cenie 19 zł - ja dzisiaj kupiłem sobie
jest taki sam jak z eurowinu...
2. Przypomniał mi się sklep gospodarstwa domowego we Wrzeszczu. Na końcu ulicy Wajdeloty trzeba na rondzie skrecic w prawo i na tej ulicy przed skrzyżowaniem, po prawej stronie jest ten sklep.
3. kawałek dalej, jak się minie skrzyżowanie jadąc prosto, jest sklep ogrodniczy z nasionami. Jest to pierwszy sklep po zjeździe z w/w skrzyżowania, mieści się on po lewej stronie.
Są tu balony, to widział mój tata, a podstawy znajdzie się w w/w gospodarstwie domowym.
Sklep firmowy huty szkła - Gdańsk ul. Hallera 239 (na parterze 4 pietrowego bloku) - balony w dość dobrych cenach, korki, rurki itp.
Centrum ogrodnicze OKAZ ul.Wita Stwosza 77 (naprzeciwko zajezdni tramwajowej) balony, rurki, korki, drożdże, pozywki itp. - ceny umiarkowane.
Chciałem tylko dodać że Leroy Merlin obok Auchan na ul. Szczęśliwej ma całkiem przyzwoite stoisko z całą (chyba) ofertą Biowinu. Ceny przyzwoite - np. drożdże 2,50 zł (we Wrzeszczu za płaciłem 4 zł !). Akcesoria winiarskie bywają też w OBI obok IKEA i czasami w Carrefour na Morenie (w sezonie).
Szkoda, że nie ma punktu z aktywnymi.
Znam 3 nie wymienione wcześniej punkty:
1. Gdańsk ul. Waryńskiego sklep powszechnie znany pod nazwą "U Ślepego" ze starymi, drewniamymi, malowanymi farbą olejną okiennicami.
Drożdże na suszu, balony, korki, rurki, winomierze taniej niż np.
w 2. Practikerze na Kołobrzeskiej.
3. Kościuszki ostatni sklepik w ciągu pawiloników idąc od Hallera po lewej stronie.
W Auchan jest teraz promocja: balon 15l 29,99 zl, 34l 49,99 zl, drożdże biowinu,pożywka,piro,klarowin 1,49 zl, 8 butelek 9,99 zł - wyczytałem w gazetce.
Jest też sklep ogrodniczy na Kartuskiej ( w połowie przystanku tramwajowego, po prawej stronie ulicy, idąc od strony szpitala Kopernika (Huciska), a prawie na przeciwko szpitala MSW.)
- drożdże, pożywki, pirosiar-coś, korki, rurki, winomierze, kwasomierze, wężyki (od czasu do czasu), lejki, balony, ziemia ( to dla sadzących winorośl), nawóz pod winorośli też bywa.
Widziałem tam tez duże beczki z jakiegoś tworzywa, ale nie wiem czy nadają się do wstępnej fermentacji.
[...] (...
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5979)
wszystkie promocje jakoś mnie omijają
,. dziś kupiłem 25l za 54 zł z Castoramie przy obwodnicy ( szkoda, ze nie wszedłem do Auchana) a niedawno w Lerua nabyłem 15l za 35 zł. Maja tam tez spory wybór innych rzeczy, np. korki, chłodnice
. A może zna ktos jakieś miejsca w Gdyni???
pozdrawiam
Jeśli chodzi o auchana to ja dziś tam byłem na dziale gdzie są balony w cenach:
5L dama 9,99 zł - dziś przywieźli nowa dostawę
15L 29,99 zł - nowa dostawa
54L 69,99 zł
W koszach:
15L 69,99
z szeroką szyjką - zielone szkło:
25L 69.99
Maja jeszcze butelki z taką słomkową ozdobą na dole(rozne pojemności), nie wiem w jakiej cenie... :/
Do tego mają to, co napisał jampaj... Były rurki fermentacyjne PCV takie jak na stronie z biowinu po 2 zł, ale kupiłem ostatnie nadające się do użytku, zostały jakieś niedoróbki... :/
[...]
Ja dziś też na zakupach byłem i ten sklep na Hallera przeniesiony jest na Kosciuszki 116. Kupiłem balon 10l w koszu za 32 zl, a rano ktos mi sprzątnął balon 15l, ale zapomniałem spytać ile kosztował.
Pozdrawiam
Sklep medyczny przy Biskupa Dominika 24 (na zapleczu al. Zwycięstwa) ma sporo ciekawych szpargałów, a przede wszystkim takie historie jak nietłukące się cylindry pomiarowe z polipropylenu, wężyki, proste a skuteczne zaciski do tychże, niezłe szczoty do mycia balonów. Warto zajrzeć! Przy okazji można tez tam zamawiać szkło laboratoryjne do celów specjalnych. Nie mam tutaj nic zdrożnego na myśli - zamawiam tam rurkę szklaną do obciągów, która w połączeniu z klipsem umieszczanym na szyjce baniaka i zaciskiem da super wygodny sprzęcior obciągowy i ew. do butelkowania.
Przeczytałem gdzieś na forum, że na hali targowej w Gdyni, jest sklep z artykułami winiarskimi, poszedłem więc go poszukać. Odziwo znalazłem jedno stoisko, gdzie kobieta miał drożdże, zapytałem więc o piro. I tu znów zdziwienie, bo mówi że ma, i daje mi .........pożywkę
. Mówię kobiecie, ze to ma dokładnie odwrotny efekt a on dzwoni do hurtowni, w której to kupiła i daje mi słuchawkę. Inna mądra pani w słuchawce powiedziała mi, że ta pożywka to napewno piro i ze się nie znam. Grzecznie (wbrew sobie) powiedziałem, że chyba coś mi sie pomyliło, odwróciłem sie na pięcie i poszedłem szukać dalej.
Znalazłem sklep na przeciwko hali targowej. jest to sklep ze zdrową żywnością, kupowałem tam kiedyś hibiskusa i imbir. Poprosiłem o piro i dostałem ........ piro.
Niestety cena dość wygórowana, bo 2 zł za małą paczuszkę, trochę drogo.
pozdrawiam
Na starówce w Hali (chyba gdańszczanie będą wiedzieli o co chodzi) znaleźliśmy stoisko z wiejskimi wyrobami. Stały tam min. miody od Jarosa. Zakupiliśmy dwójniak jabłkowy za 20zł
Intermarche w centrum ETC na zaspie- ogromny wybór win oraz sporo miodów pitnych w cenach nawet przystępnych np maliniak Jarosa 41zł
W outlecie winiarskim na gdańskiej żabiance (grunwaldzka 569).
Dostępne są polskie wina jabłkowe SLAVENA oraz odmiana czerwona SLAVENY aroniowo-malinowe w cenie 26zł.
więcej o tych winach
www.slavena.com.pl
1. Przy długiej jest sklep zielarski (pierwsza w lewo za złotą bramą), można tam dostać suche drożdże winiarskie i pożywkę (produkowane w Gdańsku) cena: niecałe 2 zł
2. Znalazłem również miejsce gdzie można dostać drożdże aktywne w paczuszkach na 1 porcje nastawu, za 1,5 zł. Sklep znajduje się na rynku przy drodze na Warszawę (ten kolo stadionu żużlowego - ul. Elbląska). Na stoisku z przyprawami można je dostać. To jest za ciągiem budek z rybami i zarazem naprzeciwko rupieci (stare ubrania, kieliszki, telefony i ogólnie złom...)
wiem że te stoisko jest na pewno w pon. i czw.
GDYNIA
a dokładnie Gdynia-Orłowo, na ul. Mysłowickiej, zaraz przy placu Górnośląskim jest mały sklepik ogrodniczy. Mają tam również dymiony, piro, pożywkę, drożdże (biowin, ale duży wybór), biowińskie mieszanki na Ciociosan i inne cuda. Sa też rurki fermentacyjne, winomierze itp itd.
pozdr
kubej
dobrze wiedzieć, bo w 3mieście tylko u milambera można cos dostać
SŁUPSK
Bajadera ul. Wilenska. Podstawowy sprzet winiarski. Dobre ceny.
Okresowo-swzon letni: Real ul.Szczecinska letni pawilom ogrodniczy. Podstawowy sprzet winiarski.
Malbork
Widzę że wszyscy tu o trójmieście tylko dane podają... To ja podam o moim miasteczku
ul. Kotarbińskiego - Bricomarshe - nie trudno zauważyć... z każdego miejsca ulicy widać dwie duże hale ;p Znajdziemy tu całe stoisko z artykułami winiarskimi. A w nim: gąsiorki od 5l do ok 60-ciu-paru l, korki do nich, rurki fermentacyjne, gąsiorko - słoiki oraz pokrywy do nich, cukromierze, alkoholomierze, kwasomierze, wężyki do obciągu, drożdze biowinowskie (dobrze przechowywane - mi wystartowały bez problemu), pożywki do nich, mieszanki ziół, nie jestem pewien - ostatnio nie było, ale dam sobie rękę uciać że kiedyś i pirosiarczan widziałem, korki do butelek, zwykłe butelki z ciemnego szkła, wymyślne buteleczki z wikliną, najtańsze kokrownice uderzeniowe, to chyba wszystko
ul. Kościuszki - DROGERIA - wielki napis, nie trudno zauważyć, z tego co wiem, da się tam dostać suche drożdże (niestety nie aktywne
), chyba od Zamojskich.
Swoją drogą mam pytanie do ludzi mieszkających w trójmieście:
Wiecie może, gdzie najtaniej i za jaką cenę można dostać gąsiorki lub damy 5l? U mnie w Malborku po 13zł chodzą, i nie wiem czy opłaca mi się wybrać na zakupy do Gdańska. Pozdrawiam!
w sezonie letnim w 3mieście znajdziesz promocje 10 zł za dame w marketach. Ciężko wskazać jeden, bo co sezon trafia sie promocja w innym markecie...
na zakupy to by się opłacało raczej przy jakiejś okazji, a bywają spotkania winiarzy, które mogą być pretekstem wypadu do 3miasta...
Auchan Gdańsk:
Otworzyli tymczasowe stoisko winiarskie. Dość tanio chodzą gąsiorki (np.: 10zł dama 5l), troche sprzętu (rzucony na jedną wielką kupę, cukromierze, kwasomierze, itp. itd.), dość tanio butelki zielone 0,75 pod korek (1,60 zł za butelke... ale kupilem ostatnią zgrzewkę xD), butelki - gąsiorki do miodów (cała masa, ale cena już 2zł)... a co dla mnie najważniejsze - butelki kamionkowe! (10zł sztuka)
A czy orientuje sie gdzie obecnie mozna dostac aktywne drozdze, oraz czy jeszcze w jakis hipermarketach akcesoria do wina wystepuja na stoiskach sezonowych? Pozdrawiam. Jagusia
a czy orjętujecie się może gdzie moge kupic kwasomierz w poblizu mieszkam na kartuskiej, i w jakiej cenie miejwiecej kosztują??????????
GDYNIA
SKLEP OGRODNICZY GDYNIA-ORŁOWO
ul. wielkopolska 50 W/W szkoły
godz. 9.00-18.00
tel 058/781 50 47