Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dodałem cukru do wiśni przed wyciśnięciem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wczoraj dostałem 10 kg wiśni i przed wrzuceniem ich do butli postanowiłem zostawić je na noc zasypane cukrem 1kg żeby puściły sok.
Dzisiaj poczytałem trochę to forum i postanowiłem zrobić wino bardziej fachowo czyli rozdrobnić wiśnie i dodać do moszczu drożdże winne i po paru dniach wycisnąć sok.
I teraz mam pytanie czy ten cukier w tym stężeniu nie będzie przeszkadzał dla drożdży.
pozdrawiam
Kilo cukru na 10 kg wiśni nie jest przeszkodą .Pognieć wiśnie dolej około litra wody dodaj drożdże i jak masz to pektopol kilkanaście kropli. Mieszaj kilka razy dziennie i po kilku dniach zlej moszcz i wyciśnij resztki wiśni .
Moim zdaniem absolutnie nie, nawet lepiej, że dałeś cukier - drożdżaki będą miały co jeść:spoko: Dla spokojności możesz zalać wisienki jeszcze litrem wody dla rozcieńczenia. Potem odejmiesz ilość wody od tego co wyciśniesz i będziesz miał ilość czystego soku wiśniowego.
Nic a nic.Dobrze wymieszaj miazgę owocową by rozpuścić w niej cukier (syrop cukrowy robi się najłatwiej na gorąco) ,dodaj MD i fermentuj w miazdze:spoko:
i wszystko jasne dzięki
pozdrawiam