Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jaki zapach?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
jaki zapach powinien mieć miód w pierwszych dniach fermentacji? może być on nieco ostry? czy powinien pachnieć delikatnie miodkiem?
zależy od surowca
dziekuje za odp
chodzi mi o to czy miód w czasie fermentacji może mieć ostry zapach, troche nieprzyjemny i czy jest to oznaką fermentacji czy zepsucia? np octówki?

pozdrawiam
Może mieć, szczególnie gdy miód należy do ostrych w smaku, np. gryczany. W miodzie jest dużo róznych substancji i tylko pszczoły wiedzą jakie to są, więc i zapach podczas fermentacji nie zawsze jest "końcowo miodowy". Póki bulka w rureczce - znak że pracuje.
Jeśli masz wątpliwości co do kondycji nastawu zawsze możesz (byle szybko) pobrać próbkę do oceny organoleptycznej.