11-08-2006, 14:32
Zamierzam zrobić Benedyktynkę.
Jako niedoświadczony nalewkowicz postanowiłem iść na łatwizne.
Zamierzam zakupić gotową mieszankę. Tu:
http://www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?pg=5&od=51
Ale już na wstępie mnie stopnęło, przeczytałem przepis na stronie producenta:
"BENEDYKTYNKA" zaprawka do nalewek alkoholowych na 2 litry alkoholu. Benedyktynka to wspaniały środek przywracający równowagę całemu organizmowi- ogólnie wzmacniający, regulujący procesy trawienne, łagodnie uspokajający. Zawartość opakowania wsypać do gąsiorka , słoja... , dodać ok. 250g cukru. Zalać 1 litrem alkoholu , wymieszać i odstawić na 1-2 godziny . Przecedzić, przelać do butelek, zakorkować i odstawić na 2-3 miesiące w celu dojrzewania. Waga: 20-30g
1. Zalać alkoholem? JAKIM? wódką, spirytusem, mieszanką do 65% jak owoce (bo więcej ponoć źle) ??
2. Odstawić na 2 godziny i przecedzić?????? PO DWÓCH GODZINACH??? Ja wiem że to nie wino, ale TYLKO dwie godziny z ziołami?????
CO robić? Tak mi zachwalano tą nalewkę i nawet mam już spirytus przygotowany...
Jako niedoświadczony nalewkowicz postanowiłem iść na łatwizne.
Zamierzam zakupić gotową mieszankę. Tu:
http://www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?pg=5&od=51
Ale już na wstępie mnie stopnęło, przeczytałem przepis na stronie producenta:
"BENEDYKTYNKA" zaprawka do nalewek alkoholowych na 2 litry alkoholu. Benedyktynka to wspaniały środek przywracający równowagę całemu organizmowi- ogólnie wzmacniający, regulujący procesy trawienne, łagodnie uspokajający. Zawartość opakowania wsypać do gąsiorka , słoja... , dodać ok. 250g cukru. Zalać 1 litrem alkoholu , wymieszać i odstawić na 1-2 godziny . Przecedzić, przelać do butelek, zakorkować i odstawić na 2-3 miesiące w celu dojrzewania. Waga: 20-30g
1. Zalać alkoholem? JAKIM? wódką, spirytusem, mieszanką do 65% jak owoce (bo więcej ponoć źle) ??
2. Odstawić na 2 godziny i przecedzić?????? PO DWÓCH GODZINACH??? Ja wiem że to nie wino, ale TYLKO dwie godziny z ziołami?????
CO robić? Tak mi zachwalano tą nalewkę i nawet mam już spirytus przygotowany...