Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kiedy zrywać DR rugose?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Kiedy jest odpowiedni moment na zrywanie dziekiej róży rugosy? Jak powinny wyglądać owoce.. mają już być lekko pomarszczone czy nie dopuścić do tego i zerwać wcześniej? Jakie mają być w dotyku.. miękkie czy twarde? Dopiero za 2 dni będę miał mozliwość umieścić zdjęcie więc przydadzą się wszelkie rady za które z góry dziekuję.
ja wole zrywać dość twarde, bo po prostu lepiej się zrywa a dopiero potem, po oczyszczeniu z ogonków przemrażam. Ofc muszą być żywo - ciemno czerwoniutkie. :)
Tak czytałem te posty ale nie ma w nich odpowiedzi, która by rozwiała moje wątpliwości, gdyż sam miesiąc nic nie mówi w różnych regionach dojrzewa różnie a i odpowiedzi mówiły, że jeszcze nie czas a ta u mnie wyglada jakby juz był ostatni dzwonek.
Widziałem kilka dni temu dwie starsze panie zbierające różę (Rosa rugosa), niestety nie wiem w jakim celu, może jakieś powidełka. :diabelek:
Ja osobiscie bym jeszcze czekał, co najmniej do września, można przecież zbierac po przymrozkach.
Ale jeżeli stanowisko jest zagrożone przez innych zbieraczy, to musisz zdecydowac sam, jak będzie lepiej.
Rwać czy też nie rwać, oto jest pytanie!
A nuż różę podpieprzą miłe starsze panie.
Fakt - może być różnie.
Albo nieróżnie jeśli róży nie będzie.