16-08-2006, 20:57
dostalem od znajomej ze sklepu spozywczego lekko przestarzale owoce (niektore z delikatnym bialym nalotem [czyzby plesn?;p]) po ich obraniu ze skorek i calego syfu wstawilem winko.
po rozmrozeniu zajmowaly prawie caly fermentator (ok 10-15 cm od wieka). a teraz male pytanie: czy to nie bedzie zbyt extraktywne? jak na razie smakuje wybornie (soczek z duza iloscia drozdzy;p) i nie zapowiada sie zeby to bylo zbyt brzoskwiniowe, ale nie wiem czy pektopol nie wycisnie czegos wiecej z owocow. nastaw ma jakies 2,5 tygodnia.
po rozmrozeniu zajmowaly prawie caly fermentator (ok 10-15 cm od wieka). a teraz male pytanie: czy to nie bedzie zbyt extraktywne? jak na razie smakuje wybornie (soczek z duza iloscia drozdzy;p) i nie zapowiada sie zeby to bylo zbyt brzoskwiniowe, ale nie wiem czy pektopol nie wycisnie czegos wiecej z owocow. nastaw ma jakies 2,5 tygodnia.