17-08-2006, 21:28
Dzień dobry cześć i czołem 
Jestem żółtodziobem wiec proszę o wyrozumiałość. Spędziłem dzisiaj pół dnia czytając form i znalazłem odpowiedź na prawie wszystkie nurtujące mnie pytania.
Pierwsze moje winko zrobie ze śliwke w 10 litrowym balonie. Chciałem się zapytać o taką sprawe;
1. wg przepisu na 12% winko, mam dodac 1,7 kg cukru, czy mogę od razu z całej ilości zrobić syrop ?? Przeczytałem, ze przy większych ilościach cukru, dobrze jest stopniowo dodawać cukier aby nie zabić drożdży. Czy 1.7 to większa ilość ??
2. Jaki znacie domowy sposób (bez wagi) na odmierzenie 3g pożywki ??
3. Czy rzeczywiście lepiej kupić wode mineralną do wina, czy wystarczy że przegotuje wodę z "krakowskich kranów" ??

Jestem żółtodziobem wiec proszę o wyrozumiałość. Spędziłem dzisiaj pół dnia czytając form i znalazłem odpowiedź na prawie wszystkie nurtujące mnie pytania.
Pierwsze moje winko zrobie ze śliwke w 10 litrowym balonie. Chciałem się zapytać o taką sprawe;
1. wg przepisu na 12% winko, mam dodac 1,7 kg cukru, czy mogę od razu z całej ilości zrobić syrop ?? Przeczytałem, ze przy większych ilościach cukru, dobrze jest stopniowo dodawać cukier aby nie zabić drożdży. Czy 1.7 to większa ilość ??
2. Jaki znacie domowy sposób (bez wagi) na odmierzenie 3g pożywki ??
3. Czy rzeczywiście lepiej kupić wode mineralną do wina, czy wystarczy że przegotuje wodę z "krakowskich kranów" ??