witam!
31 lipca nastawilem winko wisniowe wg przepisu
5 litrow
3kg owocow
2,5 l wody
1 kg cukru
3 g pozywki
drozdze burgund
po zakonczonej fermentacji w miazdze poziom cukru wynosil 25 blg.. dodalem juz caly cukier.. dzisiaj po 3 tygodniach cukromierz mi stuknal o dno... drozdzaki zezarly caly cukier.. rurka tez nie bulka.. co robic? dosladzac jeszcze czy sciagac??
Ściągnij znad osadu. Jeśli osiągnąłeś pożądaną moc - w co wątpię, bo cukru za mało i chcesz wytrawne, to zostaw do cichej fermentacji, niech sobie spokojnie dojrzewa. Później możesz ewentualnie dosłodzić,
Jeśli wino za słabe, a na pewno takie jest, dodaj cukru, niech drożdże jeszcze popracują.
Za słabe nie jest, normalne. Boiorac poprawkę miałeś cukru na jakieś 13%. Ściągaj i odstaw do dojrzewania.
jak sie wylicza moc wina?? rok temu liczylem ale juz nie pamietam.. wylicze moc i zdecyduje czy dawac cukeir czy nie.. a wg Ciebie Frida.. ile cukru powinienem dac na taka ilosc owocow i wody?
Dodałabym jeszcze 200 g cukru, ale to propozycja wg moich zapisków. Musisz sam zdecydować, czy to co masz teraz w balonie Tobie smakuje.
Moc wina: najprościej: Od początkowego Blg w moszczu odejmij 4 i pomóż razy 0,6 - uzyskasz moc pochodzącą z moszczu. Dla roztworu wodno cukrowego - wystarczy procentową zawartość cukru pomnożyć x 0,6.
Wzór jest zatem taki:
0,6 x (Ilość moszczu x (Blg Moszczu - 4) + ilość roztw. cukrowego x zawartość % cukru) / całkowita obj. nastawu
Z tego co piszesz, wynika, że wiśnie były raczej kwasne. Do tego jak na mój gust trochę za mocno rozcieńczone. Powinno wyjść około 13-13,5%, kwas w normie. Ale jeśli wiśnie były aromatyczne - to ok. Trudno ocenić bez spróbowania

to rozcienczenie wynika z mojego bledu.. dodalem ok 300 g cukru...
moze dodac troche soku wisniowego??