24-08-2006, 11:22
24-08-2006, 17:23
Po pierwszych przymrozkach; podobnie jak DR.
24-08-2006, 20:03
Pytanie tylko czy doczeka? Ja nagminnie rywalizuje ze szpakami; wiśnie ,śliwki ,winogron,aronia,czarny bez i jeszcze głóg ,że o ludziskach nie wspomne.... chyba zacznę szczelaćalbo strzelać- tylko gdzie moj łuk
24-08-2006, 20:56
Nie "szczelaj" czy: szpaki są pod ochroną
Głóg możesz zerwac nieco wczesniej, obserwuj ptaki i na 2-3 dni włożyc do zamrazalnika.
Możesz zerwac pod koniec września.
Głóg możesz zerwac nieco wczesniej, obserwuj ptaki i na 2-3 dni włożyc do zamrazalnika.
Możesz zerwac pod koniec września.
17-09-2006, 19:41
Uprzejmie informuję, że w mazowieckiem głóg już dojrzał. Zebrałam wczoraj 5 kg. Z jednego krzaka. Chyba mamy jakiś obfity rok tym razem. I tak sobie kombinuję, że dam 8 kg na 20 litrowy baniaczek, a co zbiorę więcej ususzę i zimą będziem komponować ryżowce z głogiem i ziołami....
17-09-2006, 19:54
owoce zrywa się jak są dojrzałe a nie wówczas kiedy przemarzną. Na jesieni zwykle nie ma co już zbierać. To ,że takie owoce jak głóg, dzika róża czy dereń używa się po przemrożeniu nie oznacza, że przemrożenie ma się odbywać na krzaku. Od czego są zamrażarki. To czegoś ta nowoczesność niech się przyda. Nie należy tak dosłownie brać zapisów ze starych ksiąg. Oni kiedyś nie mieli takich możliwości jak my. Myślę, że takie podejście do tematu pozwoli wam na uzyskanie dużej ilości dobrej jakości owoców a używanie ich może również nastąpić w dowolnym czasie. Trochę racjonalności nie zaszkodzi
17-09-2006, 19:57
no toteż właśnie zebrałam i drzwi od zamrażarki zastawiłam krzesłem, bo się nie domykają