25-08-2006, 20:48
Stron: 1 2
25-08-2006, 21:21
25-08-2006, 21:27
Jest to Głóg, prawdopodobnie dwuszyjkowy (w środku 2-3 pestki). Głóg jednoszyjkowy ma 1 pestkę. Właściwości obu gatunków i smak są b. podobne. Owocki w smaku mączysto-mdłe. Różnią się jeszcze głębokością wrębów na liściach, niestety tego nie bardzo tu widac. 
Nadaje się na wino i na nalewki.
Te wasze zdjęcia są fajne, ale zerwijcie kilka charakterystycznych liści i całe owocostany i cyknijcie to na jakimś kontrastowym tle, to ułatwi rozpoznanie.
edit:
Prezes, może masz rację, ale nie ma to większego znaczenia dla winiarza, gdyż smak i skład chemiczny są niemal identyczne. Często te dwa gatunki tworzą też krzyżówki,trudne do rozpoznania. W mojej okolicy nie spotkałem głogu jednoszyjkowego.

Nadaje się na wino i na nalewki.
Te wasze zdjęcia są fajne, ale zerwijcie kilka charakterystycznych liści i całe owocostany i cyknijcie to na jakimś kontrastowym tle, to ułatwi rozpoznanie.
edit:
Prezes, może masz rację, ale nie ma to większego znaczenia dla winiarza, gdyż smak i skład chemiczny są niemal identyczne. Często te dwa gatunki tworzą też krzyżówki,trudne do rozpoznania. W mojej okolicy nie spotkałem głogu jednoszyjkowego.
25-08-2006, 21:34
Ja jednak obstaję przy jednoszyjkowym, te tzw. wręby na pierwszym zdjęciu są widoczne i są o wiele głębsze niż u dwuszyjkowego.
25-08-2006, 22:08
Nastawy-4 flasze bulkają, cacy,ad rem: SZAKłAK! ,szypułki osobno, nie w gronkach,czyli to jest: Rhamnus cathartica;. Pęd czasem ciernisty,wysoki krzew lub małe drzewo do 10 m, pączki okryte łuskami, brązowo owłosione,drobne,owoce czerwone potem czarne, dojrzewają nierównomiernie (co widać);jakb y była rhamn. imertina, to nerwów na blaszce liściowej 18 na stronie (połowie) liścia..a jest 3-5, czyli mam na 100%; pączki często nieregularnie, nakrzyżległe, Li.(do 8 cm dług), drobno piłkowane,matowe, tylko z3(-5)parami nerwów,łukowatych,Kw. niepozorne; Owoce- czarne pestkowce (ok 6mm); Szakłak pospolity,podrodzaj:Eurhamnus,owoce dają zależnie od stopnia dojrzałosci barwniki:zielony,purpurowoczerwony,żółty,(również świeża kora),zawiera taninę,korzenie czarne,(u kruszyny czerwone),Szakłak w niektórych krajach tępiony ustawowo podobnie jak Berberis vulgaris ;Rhamnaceae= szakłatowate,uff, wina z tego nie zrobimy ..na przyszłość należy liść "pstryknąć" osobno.. dobranoc!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
25-08-2006, 22:32
Cytat:Wysłane przez Gandalf
Nastawy-4 flasze bulkają, cacy,ad rem: SZAKłAK! ,szypułki osobno, nie w gronkach,czyli to jest: Rhamnus cathartica;. Pęd czasem ciernisty,wysoki krzew lub małe drzewo do 10 m, pączki okryte łuskami, brązowo owłosione,drobne,owoce czerwone potem czarne, dojrzewają nierównomiernie (co widać);jakb y była rhamn. imertina, to nerwów na blaszce liściowej 18 na stronie (połowie) liścia..a jest 3-5, czyli mam na 100%; pączki często nieregularnie, nakrzyżległe, Li.(do 8 cm dług), drobno piłkowane,matowe, tylko z3(-5)parami nerwów,łukowatych,Kw. niepozorne; Owoce- czarne pestkowce (ok 6mm); Szakłak pospolity,podrodzaj:Eurhamnus,owoce dają zależnie od stopnia dojrzałosci barwniki:zielony,purpurowoczerwony,żółty,(również świeża kora),zawiera taninę,korzenie czarne,(u kruszyny czerwone),Szakłak w niektórych krajach tępiony ustawowo podobnie jak Berberis vulgaris ;Rhamnaceae= szakłatowate,uff, wina z tego nie zrobimy ..na przyszłość należy liść "pstryknąć" osobno.. dobranoc!
Pozdrawiam!
innymi słowy: do dymiona jednoszyjkowego nie należy pakować...

26-08-2006, 08:39
Witajcie
Dziękujemy Wszystkim za okazana pomoc. Myśleliśmy, że będziemy mogli wykorzystać krzewy rosnace w naszej okolicy. Okazało się jednak, że nie nadaja się do winek ani nalewek
Zrobimy więc winka z innych owoców
Zamieszczamy jeszcze jedno zdjęcie, ostatnie. Jesteśmy ciekawi co to za owoce. Dziękujemy jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiamy Wszystkich

26-08-2006, 08:48
To jest Tarnina, nadaje się na świetne nalewki i winka. 

26-08-2006, 09:14
Zaloze sie ze zaraz pokazecie zdjecie czeremchy i rokitnika. Sam przez ten etap poszukiwan przechodzilem 

26-08-2006, 10:41
Dziekujemy. Teraz to taak...
nastrój nalewkowy. pozdrawiamy serdecznie i dziekujemy

26-08-2006, 13:02
Witam , przyznaję moje niedopatrzenie: 1) jeżeli liście są "wcięte"- to głóg; czyli sawer ma rację ,jeżeli liście całobrzegie, drobno ząbkowane - to nie jest to, tylko szakłak; powinniście wykonać wyraźne zdjęcie liścia.. tak jak u Senety..(wyraźne rysunki);
2) ryzykowne jest udzielnie miarodajnej odpowiedzi w sposób zdalny..dendrologia senety nie wystarczy,jeszcze botanika farm. wg Mowszowicza i..wprawa, czasem to nie jest takie proste..
Pozdrawiam!
2) ryzykowne jest udzielnie miarodajnej odpowiedzi w sposób zdalny..dendrologia senety nie wystarczy,jeszcze botanika farm. wg Mowszowicza i..wprawa, czasem to nie jest takie proste..
Pozdrawiam!
26-08-2006, 13:12
I dalej:foto DSCN9008,a foto dscn 2134- to dwie ,zupełnie inne rośliny; różnią się liśćmi zupełnie;owocami też..
Pozdro!
edit: pierwsze 2 foto to szakłak; następne 2 foto to glóg; moja pani prof Furmanowa dałaby mi popalić; kupcie sobie proszę atlasy, a w nich ma być: 1) owoce (fructus);2) rozrys kwiatów (kielich, korona itd.itp)3) pędy(caulis); 4)korzenie(radix), że o folium nie wspomnę (lisć!) ;podział na gatunki. - Mowszowicz, konia z rzędem temu ,co wszystko wie.. z botaniki, całe życie można się tego uczyć i problem jest zawsze...
PS: Sokratesa otruto... koniiną, a nie cykutą, dowód?:a) Cikuta virosa-szalej jadowity; Connium maculatum-szczwół plamisty; ja zdałem,reszta roku polegla ,to jest farmacja..
Pozdro!
edit: pierwsze 2 foto to szakłak; następne 2 foto to glóg; moja pani prof Furmanowa dałaby mi popalić; kupcie sobie proszę atlasy, a w nich ma być: 1) owoce (fructus);2) rozrys kwiatów (kielich, korona itd.itp)3) pędy(caulis); 4)korzenie(radix), że o folium nie wspomnę (lisć!) ;podział na gatunki. - Mowszowicz, konia z rzędem temu ,co wszystko wie.. z botaniki, całe życie można się tego uczyć i problem jest zawsze...
PS: Sokratesa otruto... koniiną, a nie cykutą, dowód?:a) Cikuta virosa-szalej jadowity; Connium maculatum-szczwół plamisty; ja zdałem,reszta roku polegla ,to jest farmacja..
Oleńka i Maciuś
26-08-2006, 21:44
fajny wątek - można by było go uporządkować - przykleić i poumieszczać zdjęcia różnych innych roślinek z opisami . Owszem jest tego tyle w internecie , ale na forum mały "podręczny" kącik by się przydał ...
26-08-2006, 22:16
Cytat:Wysłane przez Oleńka i MaciuśZgadzam się z Wami całkowicie; trzeba by chyba nowe forum założyć..
fajny wątek - można by było go uporządkować - przykleić i poumieszczać zdjęcia różnych innych roślinek z opisami . Owszem jest tego tyle w internecie , ale na forum mały "podręczny" kącik by się przydał ...
Pozdrawiam!
28-08-2006, 20:11
Witajcie. Dzisiaj nad rzeka zaintrygowały nas takie owoce. Czy znacie ich nazwę i ewentualne zastosowanie?
28-08-2006, 20:12
A tak wygladaja liście w/w owoców.
28-08-2006, 20:31
?? wygląda mi na czeremchę, tarnina to nie jest...
Pozdrawiam!
edit: może to lepsze zjęcie wczorajszej roślinki ..a żartownisie!
Pozdrawiam!
Czyli to dereń świdwa ( Cornus sanguinea L.)..sądzę...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
28-08-2006, 20:59
Dziękujemy Gandalf za odpowiedź
Nie jest to lepsze zdjęcie wczorajszej roślinki
Te owoce zauważyliśmy dzisiaj podczas spaceru nad rzeka. Zaintrygowały nas i chcieliśmy dowiedzieć się co to za roślinka. Jeśli to dereń, jak mówisz, to do wykorzystania...?

28-08-2006, 21:11
Oliwkowatych i dereniowatych unikam; mam własne winogrona;ciemne i białe;no i jabłka, nie zbieram po okolicy,nawet czarny bez mam swój; a Wy nie przy śliwkach,tylko przy komputerze?! a, mam Was!!,do roboty!
Pozdrawiam!
O,mea culpa! zrobiliście już? to fajnie,grzeczne hobbity,dobranoc!
Pozdrawiam!
O,mea culpa! zrobiliście już? to fajnie,grzeczne hobbity,dobranoc!
28-08-2006, 21:22
Według mnie, te ostatnie dwa zdjęcia to Szakłak pospolity niestety nie nadaje się na wina i nalewki.
28-08-2006, 21:41
Cytat:Wysłane przez GandalfZamiast "??" winno być: "nie" tj "nie wygłada mi na czeremchę, tarnina to nie jest" - albo dereń, albo szakłak;uważam, że to dereń, występuje nad brzegami wód; ma charakterystyczne, podwójne pąki liściowe,no i 3 nerwy na liściu..
?? wygląda mi na czeremchę, tarnina to nie jest...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
28-08-2006, 21:47
Dereń świdwa ma owoce skupione w baldachy, na końcu gałązki.
28-08-2006, 22:01
..Z tych dwóch możliwości, wybieram twoją ,sawer,ok , wczoraj też szakłak?
"edit: a może to lepsze zdjęcie wczorajszej roślinki"e, voila! niech będzie!!
Pozdrawiam!
"edit: a może to lepsze zdjęcie wczorajszej roślinki"e, voila! niech będzie!!
Pozdrawiam!
Stron: 1 2