Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak to jest z "odczuwalna" moca wina???
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam takie troszkę nietypowe pytanko... dlaczego młode winko pomimo, że ma np. 16% w smaku wydaje się byc dużo słąbsze, a jak poleżakuje to dostaje kopa.
Moje ryżowo rodzynkowe ma już Baling -1 czyli wychodzi, że 15% a smakuje jak 8%... jak poleży z 2 miechy to będzie smakowało jak prawdziwe 15%... skąd ten efekt? :ysz:
Dlatego że młode winko jest jeszcze nie ułożone. Procesy fermentacyjne trwają. Te same procesy, które polepszają smak winka, polepszają również wyczuwlanosc na smak i na alkohol. Najpierw wino smakuje ci jak jednolity płyn, z biegiem czasu wyczuwasz smak pierwszy, drugi.... i alkohol w takim bardziej "gładkim" winie inaczej się odczuwa.
Ponadto jesli winko nie jest sklarowane, to oszukują na smaku także cząstki stałe, które zakłócają smak winka