04-04-2007, 12:29
Witam
Od wielu lat robię corocznie wino z ryżu i nie tylko ale głównie z niego.
Zawsze używałem drożdży zwykłych piekarskich (tak tak wiem że to zbrodnia dla prawdziwego winiarza ale nie miałem możliwości nigdy kupienia drożdży winiarskich)
W tym roku kupiłem drożdże winiarskie i tu mój kłopot
Rozrobiłem drożdże według przepisu na opakowaniu ale nie wiem czy dobrze mi to wyszło bo jako niemający z nimi wprawy nie wiem.
Czy rozrobione drożdże winne powinny zacząć się burzyć (pianka itp.) bo u mnie nic takiego nie było?
Dałem je do wina dodając pożywki i jakoś wino nie chce robić, tzn pulka raz na 5 minut (minęło już 3 dni od rozrobienia i na piekarskich hulało by aż miło).
Zastanawiam się czy przypadkiem nie robią drożdże z rodzynek które dałem, (na rodzynkach są naturalne drożdże jak wiadomo) a nie te winne?
Teraz nie wiem co robić?
Czy to norma i winne drożdże tak po po prostu pracują?
Czy rozrobić nowe drożdże winne i dodać po kilku dniach?
Czy zrobić po staremu i dodać piekarskich drożdży i wino na pewno mi będzie hulać aż miło
Jakby ktoś doświadczony w tej mierze udzielił mi porady byłbym wdzięczny
Pozdro
Od wielu lat robię corocznie wino z ryżu i nie tylko ale głównie z niego.
Zawsze używałem drożdży zwykłych piekarskich (tak tak wiem że to zbrodnia dla prawdziwego winiarza ale nie miałem możliwości nigdy kupienia drożdży winiarskich)
W tym roku kupiłem drożdże winiarskie i tu mój kłopot
Rozrobiłem drożdże według przepisu na opakowaniu ale nie wiem czy dobrze mi to wyszło bo jako niemający z nimi wprawy nie wiem.
Czy rozrobione drożdże winne powinny zacząć się burzyć (pianka itp.) bo u mnie nic takiego nie było?
Dałem je do wina dodając pożywki i jakoś wino nie chce robić, tzn pulka raz na 5 minut (minęło już 3 dni od rozrobienia i na piekarskich hulało by aż miło).
Zastanawiam się czy przypadkiem nie robią drożdże z rodzynek które dałem, (na rodzynkach są naturalne drożdże jak wiadomo) a nie te winne?
Teraz nie wiem co robić?
Czy to norma i winne drożdże tak po po prostu pracują?
Czy rozrobić nowe drożdże winne i dodać po kilku dniach?
Czy zrobić po staremu i dodać piekarskich drożdży i wino na pewno mi będzie hulać aż miło
Jakby ktoś doświadczony w tej mierze udzielił mi porady byłbym wdzięczny
Pozdro