17-09-2003, 08:43
Ponieważ problem kwasowosci owoców jest ostatnio często poruszany a niestety wywiało nam z forum chemików (przynajmniej takich, którzy się do tego przyznają), z tego powodu podejmuję się opisac metodę miareczkowania licząc na pobłazliwosc w przypadku napisania jakiejs bzdury. Gdyby ktos zauważyl w ponizszym opisie jakies niescisłosci czy błędy BARDZO PROSZĘ o skorygowanie
Do przeprowadzenia miareczkowania niezbędne są:
1. 1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego.
2. Pipeta wielomiarowa 10 cm3
3. Wskaźnik- najlepiej płynny, np. błękit bromo-tymolowy (BBT), lub ewentualnie papierki wskaźnikowe lakmusowe lub inne
4. Woda destylowana
5. Jakas zlewka lub inne naczynie
Mnie taki zestaw kosztował ok. 50 zł, ale kupiłem aż litr 1-molowego NaOH (starczy chyba na 10 lat)
- przygotowujemy roztwór NaOH; rozcieńczamy np. 5 cm3 NaOH 10-o krotnie wodą destylowana, t.j. do objetosci 50 cm3
- dokładnie odmierzamy niwielką ilosc soku owocowego , np. 20 ml (20 cm3)
- jesli jest to sok czerwony rozcieńczamy go wodą destylowana do momentu osiagniecia tak nikłej barwy aby mozliwy był odczyt wskaźnika.
- dodajemy wskażnik w płynie w ilosci : "pare kropel a moze nawet jedna" (jesli sok bedziemy rozcieńczac wodą dest. to wiecej, jesli sok bez wody to mniej), jesli uzywamy papierków możemy wstępnie sprawdzic odczyn roztworu soku.
- do pipety nabieramy równe 10 ml rozcieńczonego NaOH (0,1 molowego)
- do roztworu soku (lub czystego soku jesli jest wystarczajaco jasny) zakraplamy roztwór NaoH do momentu gdy zauważymy zmianę barwy wskaźnika - jesli uzylismy wskaźnika w płynie. BBT jest bezbarwny w srodowisku kwasnym, zas w obojetnym, w moszczach białych brudnozielony, w moszczach czerwonych - ciemnofioletowy.
Jesli uzywamy papierków musimy sprawdzac co chwile odczyn roztworu i przerwac zakraplanie gdy kolejny papierek wykaże odczyn obojetny (pH = 7)
- Ze skali pipety odczytujemy ile zuzylismy wodorotlenku do neutralizacji kwasu.
Przykładowo zużylismy aż 5 pełnych pipet, czyli całe 50 cm3 przygotowanego wczesniej roztworu 0,1 molowego NaOH. Czyli zuzylismy 5 cm3 1-molowego NaOH.
1 cm3 1-molowego NaOH równoważy 0,075 g kwasu winowego, stad wiemy, że w naszych 20 cm3 soku owocowego znajdowało się 5x0,075 = 0,375 g kwasu. Wiec w 1 litrze soku znajduje się 0,375 x 50 = 18,75g kwasu winowego.
Oczywiscie różne owoce zawieraja rózne kwasy w róznych proporcjach. Mozna jednak przyjąc, że winogrona liczymy w przeliczniku kwasu winowego, inne owoce mozna liczyc dla kwasu jabłkowego lub cytrynowego równowazników dla tych kwasów niestety nie pamietam. O ile ktos nie znajdzie i nie poda wczesniej poszukam w domu i uzupełnie jutro.
Jeszcze raz proszę tych , którzy sa za pan brat z chemią o ewentualne korekty.
Pozdrowienia i uwazajcie na skóre i ubranie - NaOH jest żrące !!
Do przeprowadzenia miareczkowania niezbędne są:
1. 1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego.
2. Pipeta wielomiarowa 10 cm3
3. Wskaźnik- najlepiej płynny, np. błękit bromo-tymolowy (BBT), lub ewentualnie papierki wskaźnikowe lakmusowe lub inne
4. Woda destylowana
5. Jakas zlewka lub inne naczynie
Mnie taki zestaw kosztował ok. 50 zł, ale kupiłem aż litr 1-molowego NaOH (starczy chyba na 10 lat)
- przygotowujemy roztwór NaOH; rozcieńczamy np. 5 cm3 NaOH 10-o krotnie wodą destylowana, t.j. do objetosci 50 cm3
- dokładnie odmierzamy niwielką ilosc soku owocowego , np. 20 ml (20 cm3)
- jesli jest to sok czerwony rozcieńczamy go wodą destylowana do momentu osiagniecia tak nikłej barwy aby mozliwy był odczyt wskaźnika.
- dodajemy wskażnik w płynie w ilosci : "pare kropel a moze nawet jedna" (jesli sok bedziemy rozcieńczac wodą dest. to wiecej, jesli sok bez wody to mniej), jesli uzywamy papierków możemy wstępnie sprawdzic odczyn roztworu soku.
- do pipety nabieramy równe 10 ml rozcieńczonego NaOH (0,1 molowego)
- do roztworu soku (lub czystego soku jesli jest wystarczajaco jasny) zakraplamy roztwór NaoH do momentu gdy zauważymy zmianę barwy wskaźnika - jesli uzylismy wskaźnika w płynie. BBT jest bezbarwny w srodowisku kwasnym, zas w obojetnym, w moszczach białych brudnozielony, w moszczach czerwonych - ciemnofioletowy.
Jesli uzywamy papierków musimy sprawdzac co chwile odczyn roztworu i przerwac zakraplanie gdy kolejny papierek wykaże odczyn obojetny (pH = 7)
- Ze skali pipety odczytujemy ile zuzylismy wodorotlenku do neutralizacji kwasu.
Przykładowo zużylismy aż 5 pełnych pipet, czyli całe 50 cm3 przygotowanego wczesniej roztworu 0,1 molowego NaOH. Czyli zuzylismy 5 cm3 1-molowego NaOH.
1 cm3 1-molowego NaOH równoważy 0,075 g kwasu winowego, stad wiemy, że w naszych 20 cm3 soku owocowego znajdowało się 5x0,075 = 0,375 g kwasu. Wiec w 1 litrze soku znajduje się 0,375 x 50 = 18,75g kwasu winowego.
Oczywiscie różne owoce zawieraja rózne kwasy w róznych proporcjach. Mozna jednak przyjąc, że winogrona liczymy w przeliczniku kwasu winowego, inne owoce mozna liczyc dla kwasu jabłkowego lub cytrynowego równowazników dla tych kwasów niestety nie pamietam. O ile ktos nie znajdzie i nie poda wczesniej poszukam w domu i uzupełnie jutro.
Jeszcze raz proszę tych , którzy sa za pan brat z chemią o ewentualne korekty.
Pozdrowienia i uwazajcie na skóre i ubranie - NaOH jest żrące !!