16-09-2006, 23:32
16-09-2006, 23:34
Kupażujemy raczej wina o odmiennych charakterystykach, aby w efekcie dało się to pić. Np. wino kwaśne-wytrawne ze słodkim, wytrawne - jałowe, z czerwonym-garbnikowych (ciekawe połączenie wiśni i agrestu).
16-09-2006, 23:42
Dotychczasowo robilem tylko z DZ i Jezyn, a w tym roku bede mial jeszcze wisnie, jablko, pozeczke i gruszke. To moze tak co pokombinowac?
16-09-2006, 23:50
Co to jest DZ? Porzeczkę można traktować jako dodatek, wina jednorodne z tego owocu są z zasady puste, chyba, że stosujemy odkwaszanie. Wina z gruszki są natomiast mało kwaśne (można mieszać z jabłuszkiem, dobra para). Wiśnie oczywiście solo. Jeżyny są dobre na wino jednorodne i jako dodatek.
16-09-2006, 23:52
DZ- Dzika Roza jest tego tu masa i nikt nie zbiera.
17-09-2006, 00:01
Cytat:Wysłane przez BestarniCiekawe...
DZ- Dzika Roza [...]

17-09-2006, 00:04
Sorry pomylily mi sie klawosze

17-09-2006, 00:11
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?
17-09-2006, 03:23
Wiśnie : czarne jagody : jerzyny - 2:1:1
Można dodać do tego nieco czarnej porzeczki.
Trudno ocenić kiedy zaczyna się, a kiedy kończy kupażowanie. Zmieszanie win przed podaniem to już nie. Zmieszanie moszczów przed fermentacją to jeszcze nie. Im wcześniej skupażujesz tym szybciej masz efekt. Przeważnie warto wymieszać moszcze.
Można dodać do tego nieco czarnej porzeczki.
Trudno ocenić kiedy zaczyna się, a kiedy kończy kupażowanie. Zmieszanie win przed podaniem to już nie. Zmieszanie moszczów przed fermentacją to jeszcze nie. Im wcześniej skupażujesz tym szybciej masz efekt. Przeważnie warto wymieszać moszcze.
17-09-2006, 04:12
Cytat:Wysłane przez Bestarni
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?
Czarne jagody zdecydowanie z wiśniami

21-09-2008, 16:57
Witam. robię trzy wina - 1. wiśnia + pożeczka (3 - 1) 2. sama wiśnia, 3.sama pożeczka. Chciałem ocenić, która kombinacja będzie mi najlepiej smakowała. Obecnie winka są w końcowej fazie fermentacji. Najbardziej smakuje mi winko 1, czyli wiśnia z pożeczką. Kiedy najlepiej było by połączyć wino z samych wiśni z winem z pożeczki? już teraz czy po zakończeniu fermentacji?
21-09-2008, 17:18
Możesz połączyć teraz, możesz po zakończeniu fermentacji. Jeżeli jesteś pewny połączenia, to przy okazji obciągu możesz łączyć.