Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Klarowność trójniaka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Wiele osób na forum pisze o problemach z klarowaniem miodów. W tym roku popełniłem drugiego trójniaka (miód ogólnoleśny :tuptup:.) - z minimalnym dodatkiem malin - i muszę powiedzieć że sklarował się w tydzień po zakończeniu fermentacji, czyli dokladnie w półtora mieśiąca po nastawieniu. Dodam tylko że jak przy każdym winie na początku dodałem pektopolu, a fermentowałem na drożdżach Zamojskich do miodów.
Próba organoleptyczna wykazała całkiem udany produkt.

Czy komuś też trójniak klaruje się równie szybko?
Mój trójniak był klarowny już pod koniec sierpnia, czyli po około 1,5 miesiąca. Miód był sycony żadnego pektopolu nie dawałem. Bo i po co?
Ja też nie miewam takich kłopotów. Prócz jednego wyrobu klasy "33", przez co u nasz rozumie się zwyczajowo mały nastawik w pojemniku 33ltr zrobiony "pod wierzch" o Blg=33.