Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dziwna różnica pomiarów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam po dłuższej nieobecości (ale to inna historia)!

Otórz mój problem jawi się następująco, Jestem w trakcie preparowania winka z czarnego bzu i podczas dogonywania pomiarów cukru postanowiłem przeprowdzić eksperyment:diabelek: mój baniaczek ma bardzo szeroką szyjkę więc postanowiłem po klasycznym pomiarze cukru wrzucić cukromierz do środka i porównać wyniki. Spodziewałem się drobnych rozbierzności ale to co ujrzałem to lekka przesada. Winomierz w próbówce wskazuje 10 a zanurzony bezpośrednio w baniaczku 14.

Co wy na to:chytry:, myślicie że to może być spowodowane większym napięciem powierzchniowym w próbówce?
A czy do probówki nalałeś soczku z baniaczka? Cylinder do pomiarów areometrycznych powinien mieć średnicę co najmniej 2x wiekszą niż bańka areometru.
Oczywiście że sok był z baniaczka:spoko:. W takim razie próbóweczka dołączona przez Biowin nie nadaje się do pomiarów. Ave BIOWIN:tylek:
Ja uzywam menzurki 250 ml - oczywiscie muszę lac więcej soku, ale za to pomiar jest pewniejszy.
W takim razie ja chyba zastosuje metodę pomiaru bezpośrednio w baniaczku. Dzięki za podpowiedź.
Też tak czasem robie. Jeżeli wina nie jest dużo to cukromierz opuszczam na nitce. Mocuje go za pomocą kawałka gumki recepturki (fałszuje to wynik o ułamek blg).