Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: DSM Fermivin do trójniaka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co myślicie o wykorzystaniu tych drożdży przy wyrobie trójniaczka. A może ktoś już próbował takiej opcji? Zostały mi tylko one, a szkoda zamawiać mi tylko drożdże z netu, a teraz w zasadzie nic inego nie potrzebuję.
Miód ma być owocowy (czarny-beziak), a więc brzeczka nie taka znów oporna do fermentacji. Co prawda podobno te drożdże mają tolerancję alk. do 14%, ale nie przeszkodziło im to za bardzo w przerobieniu śliwkowego do 15% w lekko ponad tydzień...:eyes:
Mie sie wydają OK.
Dobra, to spróbuję i napiszę o efektach. Trzymajcie kciuki...
Cytat:Wysłane przez Crazy_Cat
Dobra, to spróbuję i napiszę o efektach. Trzymajcie kciuki...

Jak wypadły te drożdżale ?
Dały radę! Miodzik fermentował wzorowo. Na koniec zatrzymałem lekkim siarkowaniem. Problemem jest tylko dość wolne klarowanie.