Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ługowanie miazgi
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W przepisie wina z DR suchej pisze: po dwudniowym ługowamiu;jak to przeprowadzic ,czym i dlaczego?Dodam,ze owoce,ktore zebralem wczoraj są w większośći suche ze względu na panujące w tym roku temperatury,zgodnie z przepisem zostały rozdrobnione i zagotowane a następnie wlane do wiaderka fermentacyjnego do ,którego mialem dodac pozywkę i drodżdże lecz czekam na odpowiedź co z tym ŁUGOWANIEM ???Ps.wpisałem w wyszukiwarke temat ługowanie miazgi lecz zero odpowiedzi.Proszę o rozwinięcie tematu wraz z uzasadnieniem.Johnny41
Cytat:Wysłane przez johnny41
Ps.wpisałem w wyszukiwarke temat ługowanie miazgi lecz zero odpowiedzi.Proszę o rozwinięcie tematu wraz z uzasadnieniem.
Lepiej wpisać w forumową wyszukiwarke trzon szukanego słowa niż całe zwroty, czyli np: ługowa . Otrzymujesz wtedy całą chmarę trafień. A można jeszcze próbować bez ogonka czyli przez L, itd.

Aha, czasem używam tej wyszukiwarki, też możesz spróbować: http://www.google.pl/ i ona z kolei wyszukuje takie np. strony: http://213.180.130.202/wiem/00b693.html

:spoko:
Cytat:Wysłane przez johnny41
W przepisie wina z DR suchej pisze: po dwudniowym ługowamiu;jak to przeprowadzic ,czym i dlaczego?[...]

Proponuję raczej 14-to dniową fermentację w miazdze, jest o tym sporo na forum.
Witaj,jesli pozwoli Ci czas to odpisz mi na postawione pytanie czy wyrazenie ZADAC ZACZYN w przypadku uruchomienia fermentacji miazgi (zmiksowanych blenderem DR z woda w/g polowy ilosci z przepisu) oznacza dodanie MD czy tez jak to zrobilem, moze dodanie samych plynnych drozdzy Tokaj z Biowinu+pozywka+troche cukru na rozruch (bez kwasku-czy go dodac bo miazga kwasna) jest w pierwszej fazie wystarczajace?To pierwsza probna fermentacja miazgi i pozniej moszczu dla 5 litrow wina.Pozdrawiam Jochnny41!
Zaczyn (inaczej Matka Drozdzowa) to zawiesina drożdży która ładnie fermentuje: są babelki, czasem pianka - mamy pewność że jest w niej duzo zdrowych drożdży gotowych do niewolniczej pracy. :P

Zaczyn przygotowuje sie kilka dni przed dodaniem go do nastawu.